Makowiec
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądałyby święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego makowca, czyli fundamentu świątecznych ciast i deserów? My nie możemy sobie tego wyobrazić i nie wiemy, czy jest tak za sprawą niepowtarzalnego smaku makowca, czy też ze względu na niezwykłe właściwości samego maku.
Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia.
Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię miał zapewnić szczęście, a panny tarły mak, aby rychło wyjść za mąż. W tradycji chrześcijańskiej roślina ta jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.
Poniżej znajdziecie nasz specjalny świąteczny przepis na makowca, dzięki któremu będziecie mogli delektować się jego smakiem i wspólnie odkrywać niezwykłe właściwości maku przy wigilijnej kolacji.