Pasztet z kaczki to wykwintne danie serwowane podczas świąt lub specjalnych okazji. Przygotowanie pasztetu z kaczki jest dość pracochłonne, jednak efekt końcowy jest warty zachodu. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczny pasztet z kaczki, który posłuży jako pyszna przystawka na wielkanocnym obiedzie lub jako dodatek do kanapek.
Podziel kaczkę na mniejsze kawałki, włóż do garnka, dodaj przyprawy, np. jałowiec, pieprz, listek laurowy, goździki i gotują ją na wolnym ogniu przez ok 40-60 minut.
Ugotowane mięso oddziel od kości i odłóż na bok.
Odlej szklankę bulionu.
Ugotuj grzyby w bulionie z kaczki, po ugotowaniu przełóż grzyby do miski z kaczką i przelej sos do miseczki z kajzerkami, by bułka wchłonęła aromatyczny bulion.
Odsącz bułki z nadmiaru wody i dodaj je do kaczki.
Podsmaż wątróbkę na smalcu, do momentu aż środek zrobi się różowy.
Dodaj wątróbkę i przyprawy do pozostałych składników i zmiel na jednolitą masę.
Dopraw pasztet gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i przelej masę.
Piecz pasztet w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 50-60 minut.
Przed wstawieniem pasztetu do piekarnika popukaj w blachę z każdej strony, by ciasto odpowiednio osiadło.
Zamiast smalcu z kaczki możesz użyć innego smalcu.