Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki to wykwintne danie serwowane podczas świąt lub specjalnych okazji. Przygotowanie pasztetu z kaczki jest dość pracochłonne, jednak efekt końcowy jest warty zachodu. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczny pasztet z kaczki, który posłuży jako pyszna przystawka na wielkanocnym obiedzie lub jako dodatek do kanapek.

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
1 godz.40 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
1 godz.40 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Podziel kaczkę na mniejsze kawałki, włóż do garnka, dodaj przyprawy, np. jałowiec, pieprz, listek laurowy, goździki i gotują ją na wolnym ogniu przez ok 40-60 minut.

  • Ugotowane mięso oddziel od kości i odłóż na bok.

  • Odlej szklankę bulionu.

  • Ugotuj grzyby w bulionie z kaczki, po ugotowaniu przełóż grzyby do miski z kaczką i przelej sos do miseczki z kajzerkami, by bułka wchłonęła aromatyczny bulion.

  • Odsącz bułki z nadmiaru wody i dodaj je do kaczki.

  • Podsmaż wątróbkę na smalcu, do momentu aż środek zrobi się różowy.

  • Dodaj wątróbkę i przyprawy do pozostałych składników i zmiel na jednolitą masę.

  • Dopraw pasztet gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

  • Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i przelej masę.

  • Piecz pasztet w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 50-60 minut.

Porady Gotowanie

Przed wstawieniem pasztetu do piekarnika popukaj w blachę z każdej strony, by ciasto odpowiednio osiadło.

Zamiast smalcu z kaczki możesz użyć innego smalcu.

Oceny i komentarze: 0