Pasztet z wątróbki drobiowej to zdrowe danie. Niestety mięso często przywołuje nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa. A szkoda, bo wątróbka to źródło wysokiej jakości białka, żelaza, cynku i witaminy z grupy B. Wypróbuj nasz przepis, a na nowo zakochasz się w wątróbce, może przekonasz się do przygotowania tego pasztetu np. na Święta Wielkanocne?
Opłucz mięso w bieżącej wodzie, oczyść z niepotrzebnych błonek i osusz.
Cebulę posiekaj na małą kostkę i podduś ją na rozgrzanej i natłuszczonej patelni do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebulki dodaj wątróbkę i podsmaż aż mięso się lekko zarumieni.
Dodaj wino i pozostałe przyprawy, przykryj patelnię przykrywką i duś na małym ogniu przez ok 2 minuty. Całość przełóż do miksera i zmiel składniki na gładką masę.
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i przelej masę.
Piecz pasztet w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Przed wstawieniem pasztetu do piekarnika popukaj w blachę z każdej strony, by ciasto odpowiednio osiadło.
Jeśli masa pasztetowa wyjdzie Ci zbyt rzadka, dodaj do niej odrobinę bułki tartej.
Do tego przepisu możesz także wykorzystać wątróbki z indyka.