Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki drobiowej to zdrowe danie. Niestety mięso często przywołuje nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa. A szkoda, bo wątróbka to źródło wysokiej jakości białka, żelaza, cynku i witaminy z grupy B. Wypróbuj nasz przepis, a na nowo zakochasz się w wątróbce, może przekonasz się do przygotowania tego pasztetu np. na Święta Wielkanocne?

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Opłucz mięso w bieżącej wodzie, oczyść z niepotrzebnych błonek i osusz.

  • Cebulę posiekaj na małą kostkę i podduś ją na rozgrzanej i natłuszczonej patelni do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebulki dodaj wątróbkę i podsmaż aż mięso się lekko zarumieni.

  • Dodaj wino i pozostałe przyprawy, przykryj patelnię przykrywką i duś na małym ogniu przez ok 2 minuty. Całość przełóż do miksera i zmiel składniki na gładką masę.

  • Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i przelej masę.

  • Piecz pasztet w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Porady Gotowanie

Przed wstawieniem pasztetu do piekarnika popukaj w blachę z każdej strony, by ciasto odpowiednio osiadło.

Jeśli masa pasztetowa wyjdzie Ci zbyt rzadka, dodaj do niej odrobinę bułki tartej.

Do tego przepisu możesz także wykorzystać wątróbki z indyka.

Oceny i komentarze: 0