Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pasztet z indyka z suszonymi pomidorami

Poznaj nasz prosty przepis na pasztet z indyka z dodatkiem suszonych pomidorów, a już nigdy nie kupisz gotowca z pobliskiego sklepu. Klasyczny pasztet z mięsa indyka to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. W te święta Wielkanocne, zamiast kupić gotowy pasztet, upiecz go sama.

Składniki
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Obierz cebulę i posiekaj ją na piórka, a następnie włóż do rondelka i na dużym ogniu podsmaż.

  • Dodaj mięso pokrojone w kostkę i duś całość pod przykryciem przez ok 30 minut.

  • Dodaj oczyszczoną wątróbkę, zioła, odsączone suszone pomidory i duś wszystko jeszcze przez 10 minut, stale mieszając zawartość rondla.

  • Zdejmij rondel z ognia i dodaj pokrojoną w kostkę bułkę razową.

  • Całą zawartość zmiel, a następnie dodaj gałkę muszkatołową, jajko, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

  • Wyłóż wąską foremkę papierem do pieczenia i przelej do niej masę.

  • Piecz pasztet w temperaturze 190 stopni przez ok 40 minut, do momentu aż pasztet się ładnie zarumieni.

  • Gotowy pasztet wystudź i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Porady Gotowanie

Jeżeli chcesz uzyskać mokry pasztet, w trakcie mielenia dodaj sos, który wytworzył się w trakcie duszenia. By Twój pasztet był suchy, należy nieco odsączyć mięso z sosu.

Przed wstawieniem pasztetu do piekarnika popukaj w blachę z każdej strony, by ciasto odpowiednio osiadło.

Oceny i komentarze: 0