Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
1 godz.30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Mąkę, wodę, masło wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto dodając szczyptę soli. Odstaw pod przykryciem.

  • Grzyby zalej wrzątkiem i mocz ok 2 godz., następnie gotuj je ok 1 godziny. Odsącz i drobno posiekaj.

  • Kapustę gotuj ok. godziny dokładnie odciśnij i posiekaj drobno.

  • Cebulę podsmaż na oleju na złoty kolor.

  • Grzyby połącz z kapustą, cebulą, dodaj majeranek. Dopraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj.

  • Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj krążki o średnicy 6-7 cm, napełniaj farszem, formuj pierogi.

  • Gotuj w osolonej wodzie ok. 6-8 min.

  • Idealnie smakują podsmażone na oleju.

Porady Gotowanie

Pamiętaj, by po wyrobieniu ciasta dać mu chwilę na odpoczynek. Dzięki temu mąka spęcznieje i Twoje pierogi bezglutenowe nie będą się rozpadać.
Jeśli w trakcie lepienia, pierogi nie chcą się sklejać, posmaruj brzegi lekko wodą.