Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Świąteczne pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów. Ta tradycyjna potrawa podawana jest w każdym domu na różne sposoby: z grzybami, z kapustą, z serem lub na słodko. Sprawdź, jak przygotować świąteczne pierogi bezglutenowe, które w smaku, niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych.

Składniki
Sposób przygotowania
35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
35 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Kapustę delikatnie pokrój na mniejsze części i dokładnie opłucz ją na sitku.

  • Przełóż kapustę do garnka i zalej ją wodą, by dokładnie przykryła warzywo.

  • Dodaj listki i ziele i gotuj kapustę przez ok 1,5 godziny na małym ogniu.

  • Odcedź kapustę z wody i wyjmij przyprawy.

  • Zalej grzyby gorącą wodą i odstaw na 15 minut.

  • Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem.

  • Połącz składniki i zmiksuj blenderem na gładką konsystencję.

  • Poczekaj aż farsz wystygnie i włóż na noc do lodówki, by smaki się przegryzły.

  • Przygotuj ciasto:

  • Opłucz kasze na sitku pod gorącą wodą, przełóż do garnka i ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przez ok. 10 minut).

  • Połącz w dużej misce mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dodaj siemię, sól, oliwę, wodę i ugotowaną, odcedzoną i przestudzoną kaszę jaglaną.

  • Zmiksuj wszystko blenderem na jednolita masę i odstaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.

  • Wyłóż ciasto na obsypaną mąką ryżową stolnicę i ugniataj ciasto ręcznie.

  • Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i przy pomocy szklanki wykrój kółka.

  • Na środek każdego nakładaj małą łyżeczkę farszu i zlepiaj pierożki.

  • Napełnij duży garnek wodą (3/4 naczynia) i doprowadź do wrzenia. Dodaj kilka kropli oleju oraz szczyptę soli. Wrzuć pierogi do gotującej się wody i poczekaj aż wypłyną.

  • Gotowe pierogi wyciągnij z wody, używając sitka i wyłóż na talerz.

Porady Gotowanie

Pamiętaj, by po wyrobieniu ciasta dać mu chwilę na odpoczynek. Dzięki temu mąka spęcznieje i Twoje pierogi bezglutenowe nie będą się rozpadać.
Jeśli w trakcie lepienia, pierogi nie chcą się sklejać, posmaruj brzegi lekko wodą.

 

Oceny i komentarze: 0