0 0 0
image
Oceń

Pierogi szpinakowe z boczniakami

Jak nie ruskie, to... zielone a na dodatek wege! Przygotuj szpinakowe pierogi z doskonale doprawionym farszem z boczniaków z dodatkiem pistacji. Do tego farszu doskonale pasują nasze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Składniki
Porcja dla: 4 - 6
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 8 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
8 min Czas gotowania
  • Masło podgrzej w rondlu, dodaj szpinak i podsmaż. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

  • Mąkę, wodę, masło ze szpinakiem wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto, dodając szczyptę soli. Odstaw na 30 minut.

  • Pokrojone w paski boczniaki podsmaż na maśle, dodaj posiekane pistacje i przełóż do miski.

  • Dodaj pokrojoną w piórka cebule, oregano, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem ognistym.

  • Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki o średnicy 6-7 cm i napełniaj je farszem, formując pierogi.

  • Gotuj w osolonej wodzie ok 6-8 minut.

Porady Gotowanie

Łatwo przygotujesz wersję wegańską tych pierogów: zastąp masło olejem rzepakowym.

Oceny i komentarze: 0