Sos: Cebulę, marchew, seler naciowy i natkę drobno pokroić.
Na połowę plasterków bakłażanów położyć plasterki mozzarelli, lekko posolić, posypać obficie Oregano, po czym przykryć pozostałymi usmażonymi plastrami bakłażanów.
Wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą. Zapiekać 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać polane sosem.
Pomidory odsączyć z soku i pokroić na ćwiartki.
Jarzyny podsmażyć na oliwie na ostrym ogniu, dodać odsączony sok z pomidorów i dusić jeszcze pod przykryciem ok. 30 min.
Następnie dodać połowę poszatkowanych liści bazylii i posolić, gotować następne 20 min.
Sos zmiksować, doprawić Pieprzem, Chili i pozostałą Bazylią.
Bakłażany: Pokroić w półcentymetrowe plastry, rozłożyć je obok siebie, posolić i odstawić na 1 lub 2 godziny.
Opłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
Podgrzać olej. Rozmieszać jajka.
Bakłażany obtoczyć w mące, jajku i smażyć na patelni na gorącym oleju na złocisty kolor.