Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Bigos wegański

Kapusta zarówno biała, jak i czerwona to bogate źródło witamin oraz potasu. Zawiera też beta - karoten, błonnik, kwas foliowy rekomendowany kobietom w ciąży. Kiszona kapusta świetnie chroni przed rakiem, dlatego warto ją jeść nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Poznaj naszą wegańską wariację Bigosu, którą możesz podać nawet w trakcie wigilii.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 5 godz. Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
5 godz. Czas gotowania
  • Kapustę kiszoną poszatkuj i odstaw na bok.

  • W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody i dodaj partiami pokrojoną kiszoną kapustę oraz przyprawy. Pozostaw na małym ogniu.

  • Pokrój jabłka na ćwiartki i wykrój gniazda. Zetrzyj owoc na tarce na grubych oczkach, a następnie dodaj go do gotującej się kapusty.

  • Umyj i osusz marchew, pietruszkę i grzyby. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach, a grzyby pokrój w mniejsze kawałki.

  • Wrzuć warzywa i grzyby na patelnię i grilluj przez ok. 10 minut. Pamiętaj, by raz na jakiś czas podlać warzywa wodą, by nie przywarły do patelni.

  • Dodaj zgrillowane warzywa i grzyby do kapusty i dokładnie zamieszaj. Pozostaw garnek z kapustą na małym ogniu.

  • Cebulę i czosnek poszatkuj i podsmaż na suchej patelni, uważając, by nie spalić warzyw. Dodaj do garnka z kapustą i warzywami.

  • Dodaj do kapusty wodę (powinna sięgać ok. 1 cm powyżej kapusty) oraz świeżo zmielony pieprz i sól.

  • Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 godzin, do moment aż kapusta zrobi się miękka i nabierze ciemnego koloru.

Porady Gotowanie

Bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki zdążą się „przegryźć”.

Dodaj do przepisu garść suszonych śliwek i łyżeczkę cynamonu Kamis, by nadać mu bardziej korzennego, świątecznego aromatu.

Oceny i komentarze: 0