Rozumiem i zgadzam się z polityką prywatności dotyczącą tej strony and
80 suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
2 cebule pokrojone w grubą kostkę
2 łyżki oleju
1 kg białej kapusty pokrojonej w paski (0,5 cm)
3 Liście laurowe w torebce
5 ziaren Ziele angielskie w torebce
1 puszka gotowanej ciecierzycy
2 łyżeczki Papryka wędzona
2 łyżeczki Lubczyk
1 łyżeczka Majeranek w słoiczku
sól do smaku
pieprz do smaku
Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na 2 godz. następnie odsącz i pokrój w grube paski.
W garnku podsmaż na oleju cebulę, dodaj kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, podlej woda i gotuj na wolnym ogniu ok. 90 min.
30 min przed końcem gotowania dodaj pozostałe przyprawy i ciecierzycę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki zdążą się „przegryźć”.
Dodaj do przepisu garść suszonych śliwek i łyżeczkę cynamonu Kamis, by nadać mu bardziej korzennego, świątecznego aromatu.