00 0
image
Oceń

Uszka z kapustą i grzybami

Najbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, to zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami. Dawniej wigilijne uszka do barszczu były przygotowane inaczej w każdej części Polski. Na Pomorzu wypełniało się je tylko z grzybami, zaś na Kresach Wileńskich podawało się je podsmażone, a nie gotowane. Dziś najbardziej popularną wersją tej wigilijnej potrawy są uszka z kapustką i grzybami, które smakują najlepiej gotowane tuż przed podaniem ich w barszczu.

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu.

  • Grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie, ostudź, lekko odciśnij z nadmiaru wywaru i drobno pokrój. Kiszoną kapustę lekko odciśnij i posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju, dodaj grzyby i kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do bigosu i potraw z kapusty Kamis, duś na wolnym ogniu ok. 40 min. W połowie duszenia dodaj do całości drobno poszatkowaną świeżą kapustę i odparuj nadmiar wywaru. Pozostaw farsz do ostygnięcia, a jeśli będzie zbyt wodnisty, dodaj łyżkę bułki tartej.

  • Podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na bardzo cienkie placki. Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania naszych uszek. Ciasto krój w kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdym kładź odrobinę nadzienia i składaj na pół, tworząc trójkąt. Ściśnij przeciwległe rogi tak, aby powstały małe sakiewki. Tak przygotowane uszka układaj na ręczniku do czasu gotowania. Uszka wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj na średnim ogniu i po ok. 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyjmuj i odcedzaj. Uszka podawaj w barszczu świeżo po ugotowaniu.

Porady Gotowanie

Do wyrabiania ciasta najlepiej dodawać ciepłą, świeżo przegotowaną wodę.

Jeśli zamrozisz uszka przed gotowaniem, nie rozpadną się i dłużej utrzymają kształt w barszczu.

Nadmiar farszu lub ciasta można mrozić i wykorzystywać w przyszłości.

Oceny i komentarze: 0