Tradycja podawania pierogów na święta sięga w naszym kraju prawdopodobnie XIII wieku. Dawniej były przygotowywane wyłącznie z tej okazji, a każde święto miało swój różniący się kształtem, rozmiarem i farszem pieróg. Smaczne, miękkie i plastyczne ciasto to podstawa tej świątecznej potrawy. Nasz uniwersalny przepis na ciasto na pierogi możesz śmiało wykorzystać do różnych wersji pierogów z mięsem, ze szpinakiem, a nawet na uszka do barszczu!
Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagniatając na gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu. Następnie podziel cisto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki.
Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania pierogów. Jeśli nie masz specjalnych foremek do wykrajania, użyj szklanki i powycinaj kółka. Każdy kawałek rozciągnij delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość farszu, złóż na pół i dokładnie zalep brzegi.
Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzuć je partiami do garnka z wrzącą i osoloną wodą, co jakiś czas delikatnie mieszając, aby nie przywarły. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez ok. 2 min. do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Do ciasta najlepiej dodawać ciepłą, świeżo przegotowaną wodę.
Niektóre przepisy sugerują dodawanie do ciasta jajek, jednak może się ono wtedy stać zbyt twarde.
Komentarze