Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ciasto na pierogi

Tradycja podawania pierogów na święta sięga w naszym kraju prawdopodobnie XIII wieku. Dawniej były przygotowywane wyłącznie z tej okazji, a każde święto miało swój różniący się kształtem, rozmiarem i farszem pieróg. Smaczne, miękkie i plastyczne ciasto to podstawa tej świątecznej potrawy. Nasz uniwersalny przepis na ciasto na pierogi możesz śmiało wykorzystać do różnych wersji pierogów z mięsem, ze szpinakiem, a nawet na uszka do barszczu!

Składniki
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagniatając na gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu. Następnie podziel cisto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki.

  • Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania pierogów. Jeśli nie masz specjalnych foremek do wykrajania, użyj szklanki i powycinaj kółka. Każdy kawałek rozciągnij delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość farszu, złóż na pół i dokładnie zalep brzegi.

  • Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzuć je partiami do garnka z wrzącą i osoloną wodą, co jakiś czas delikatnie mieszając, aby nie przywarły. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez ok. 2 min. do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Porady Gotowanie

Do ciasta najlepiej dodawać ciepłą, świeżo przegotowaną wodę.
Niektóre przepisy sugerują dodawanie do ciasta jajek, jednak może się ono wtedy stać zbyt twarde.

Oceny i komentarze: 0