Ulubione smaki jutra – dla Ciebie

Menu
  • Trendy
    • Z sosem i przyprawami
    • Meksykańska kuchnia wegańska
    • Świeżość. Energia. Nawodnienie.
    • Życiodajne ziarna
  • Instagram
 Życiodajne ziarna
Share

Życiodajne ziarna

Pieczone krakersy z nasionami, bułeczki z ziarnem... wszyscy je pokochaliśmy. Zapraszamy do odkrycia mniej popularnych ziaren i eksperymentowania z tymi bardziej znanymi na nowe sposoby — wypróbuj pudding kokosowy z guawą i nasionami bazylii, mieszankę pikantnych przekąsek z prażonymi nasionami lotosu czy gomasio, czyli japońską mieszankę przyprawową z ziarnami czarnego i białego sezamu.

Nasiona bazylii: nowe chia

Nasiona bazylii, podobnie jak chia, nadają konsystencję i wartości odżywcze zarówno słodkim, jak i pikantnym napojom i przekąskom. Wzbogacają one napoje owocowe, koktajle i smoothie w niezwykłą chrupkość. Wypróbuj je w słodkich deserach, dressingach do sałatek, jogurtach, dipach i potrawach z makaronem.

  • Przepisy
  • Bezolejowy dressing z mango i nasion bazylii

    Bezolejowy dressing z mango i nasion bazylii

    Moda na nasiona bazylii trwa w najlepsze, dlatego jeśli ten składnik nadal jest ci obcy, warto wypróbować go korzystając z tego przepisu. Nasiona bazylii pęcznieją w wodzie tak samo jak nasiona...

    Zobacz przepis
  • Cytrynowo-ziołowy dip jogurtowy z nasionami bazylii

    Cytrynowo-ziołowy dip jogurtowy z nasionami bazylii

    Nasiona chia na dobre zagościły w twojej spiżarni? Wypróbuj ich jeszcze zdrowszy i smaczniejszy odpowiednik – nasiona bazylii. Gwarantują tę samą ciekawą konsystencję i równie niepowtarzalny...

    Zobacz przepis
  • Nocny pudding z kokosu, gujawy i nasion bazylii

    Nocny pudding z kokosu, gujawy i nasion bazylii

    Jeśli lubisz korzystać z przepisów, pozwalających przygotować śniadanie z wyprzedzeniem, jeszcze przed pójściem spać (a kto z nas nie docenia nocnych wersji owsianek?), wypróbuj przedstawiony poniżej...

    Zobacz przepis
  • Morelowy dip jogurtowy z nasionami bazylii, kurkumą i imbirem

    Morelowy dip jogurtowy z nasionami bazylii, kurkumą i imbirem

    Jeśli zdecydujesz się podać ten morelowy dip jogurtowy z nasionami bazylii gościom, musisz przygotować się na to, że pochwały i zachwyty będziesz odbierać przez cały wieczór. Nasiona bazylii (do...

    Zobacz przepis

Nasiona lotosu przekraczanie granic

Nasiona lotosu to lubiany dodatek w kuchni azjatyckiej, który zasługuje na popularyzację na całym świecie. Doskonale sprawdzają się zarówno w posiłkach, jak i przekąskach. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, spróbuj zastąpić suszonymi nasionami lotosu fasolę w zupach i gulaszach. Po uprażeniu zamieniają się w chrupiące, kwiatowe kulki podobne do popcornu, które zrewolucjonizują Twoje zwyczaje dotyczące przekąsek.

  • Przepisy
  • Mieszanka przekąsek z prażonymi nasionami lotosu w stylu kuchni Cajun

    Mieszanka przekąsek z prażonymi nasionami lotosu w stylu kuchni Cajun

    Jedno jest pewne – włączenie do diety chrupiących nasion lotosu, które wyglądem przypominają pączki kwiatów, a w smaku przywodzą na myśl popcorn, oznacza diametralną zmianę w repertuarze typowych...

    Zobacz przepis
  • Meksykańska zupa pozole z zieloną papryką i nasionami lotosu

    Meksykańska zupa pozole z zieloną papryką i nasionami lotosu

    Nasiona stanowią także doskonały dodatek do zup! Szczególnie nasiona lotosu – jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, sprzedawany najczęściej w formie suszonej, w skorupkach. Tradycyjny...

    Zobacz przepis

Ziarna sezamu: uniwersalny cud

Większość osób zna nasiona białego sezamu, a teraz czas poznać czarny. Uprażone razem nadają potrawie konsystencję, kolor i ciepły orzechowy smak. Zwiększ dwukrotnie ich ilość, aby uzyskać kolor i kontrast, dzięki którym Twoje danie zachwyci wyglądem.

  • Przepisy
  • Ciasteczka sezamowe w czekoladzie

    Ciasteczka sezamowe w czekoladzie

    Zafunduj sobie podwójną porcję sezamu, wypróbowując ten doskonały przepis na ciasteczka. Zarówno prażony sezam jak i czarne ziarna sezamu gwarantują niepowtarzalną konsystencję, kolor oraz pożywny,...

    Zobacz przepis
  • Czosnkowe gomasio

    Czosnkowe gomasio

    Gomasio to japońska przyprawa dodawana do większości potraw tej kuchni – od makaronu po pieczone warzywa. Przygotowanie tej mieszanki czosnku i sezamu jest niezwykle proste, a smak pasuje do...

    Zobacz przepis
  • Ostre gomasio

    Ostre gomasio

    Czy istnieją w ogóle potrawy, którym gomasio nie doda uroku? Szczypta tej mieszanki sezamu i przypraw doda ostry, orzechowy posmak każdej przekąsce i daniu – od popcornu po zupy. Przygotuj kilka...

    Zobacz przepis
  • Trendy w smakach 2018
    • Fuzja smaków w dotyku
    • Smaki Afryki Wschodniej
    • Japońskie przekąski w stylu izakaya
    • Napoje na zdrowie
    • Z gorącym garnkiem hot pot dookoła świata
  • Raporty roczne
Back to top
  • Kontakt/FAQ
  • O nas
  • Facebook
  • Instagram