05 sierpnia 2020 | Kamis
Lato w pełni – to idealny czas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli masz kawałek zieleni przy swoim domu, jesteś w gronie szczęśliwców, którzy bez przeszkód mogą zorganizować grilla w ogrodzie. Nie ma przecież nic przyjemniejszego niż wspaniała wakacyjna atmosfera podczas wspólnego pichcenia na świeżym powietrzu. By jednak usłyszeć charakterystyczne skwierczenie solidnego kawałka mięsa czy poczuć przyjemny zapach grillowanych warzyw, pomyśl o odpowiedniej oprawie smakowej. Zobacz, jak za pomocą musztardy kulinarnie zaskoczyć swoich gości i zyskać miano mistrza marynowania. Przedstawiamy pomysły na marynaty do karkówki i warzyw!
Marynowanie jest czynnością, która przeciętnemu mięsożercy kojarzy się wyłącznie z odpowiednim przyprawieniem i zmiękczeniem mięsa. Jednakże proces ten jest bardziej złożony i niektórzy szefowie kuchni nazywają go wręcz mistycznym. To wstępny etap przygotowania mięsa, który dzięki użytym składnikom czyni produkt gotowym do obróbki termicznej. Dzięki dodatkom o kwaśnym odczynie sprawisz, że mięso stanie się kruche, „dojrzeje” i nabierze aromatu przypraw, których zazwyczaj używasz do marynowania. Jeśli np. postawisz na musztardę chrzanową Kamis, z pewnością przekonasz się, że ziołowo-korzenna nuta i charakterystyczna ostrość będą Ci towarzyszyły do ostatniego kęsa soczystej, dymnej karkówki. Pamiętaj jednak, że marynowanie zakończy się sukcesem tylko wtedy, gdy użyjesz świeżych produktów.
Nie zapomnij, by natarty i zalany marynatą, a do tego szczelnie opakowany folią spożywczą produkt koniecznie umieścić w chłodnym miejscu, np. w lodówce. To zagwarantuje świeżość oraz aromat przyszłemu grillowemu przysmakowi. Nie mniej ważny jest czas marynowania, który zazwyczaj trwa 2-3 godziny, a optymalnie nawet całą noc poprzedzającą proces przygotowania warzyw lub mięsa.
Ciepłe popołudnie z przyjaciółmi skupionymi wokół zapachów na grillu, gwar rozmów, śmiechów i ucztowanie nie mogą obyć się bez aromatycznej karkówki. By jednak uczynić ten kawałek mięsa prawdziwym arcydziełem kulinarnym, potrzebujesz składników do prostej marynaty do karkówki. Będą to:
● 2 łyżki octu / wina / soku z cytryny,
● 2 łyżki oliwy/oleju,
● suszone/świeże przyprawy (w zależności od preferencji kulinarnych),
● 3 łyżki musztardy delikatesowej Kamis.
Z tych podstawowych produktów wyczarujesz wyśmienitą pastę. Wszystko zależy od tego, na którą dominantę smakową postawisz. Pewnie już masz swojego faworyta, jeśli chodzi o przyprawy. Do najpopularniejszych wersji marynat w polskich ogródkach należy ta musztardowo-miodowa oraz pomidorowo-czosnkowa.
Do pasty musztardowo-miodowej koniecznie przygotuj dobrą musztardę, którą możesz wybrać z szerokiego repertuaru ostrości i tekstur. Jeśli eksperymentujesz po raz pierwszy, postaw na uniwersalną musztardę sarepską Kamis. Nie zapomnij o dodatku miodu, soli, pieprzu oraz posiekanej kolendry czy paru gałązkach rozmarynu lub kopru. By doszło do skruszenia i nadania mięsu odpowiedniego smaku, połącz wspomniane dodatki w jednolitą masę, jaką następnie dokładnie wetrzesz w każdy por karkówki. W tym zestawieniu ocet zastąp magicznym składnikiem w postaci musztardy, która nada winności mięsu i charakterystycznej ostrości. Taka marynata świetnie spisze się zarówno do karkówki z grilla, jak i steka wołowego.
Amatorzy południowych klimatów z pewnością wybiorą wersję pomidorowo-czosnkową, gdzie oprócz oliwy, czosnku i stałego zestawu przypraw (soli, pieprzu, papryki) znajdzie się koncentrat pomidorowy z dodatkiem posiekanej cebuli. Marynata do karkówki to gwarancja, że po procesie grillowania mięso zyska intensywny, lecz nienachalny aromat przypraw, pożądaną chrupkość i teksturę na zewnątrz, która nie pozbawi go jednocześnie kruchości i soczystości w środku. Poezja smaku. Do karkówki czy steka z grilla świetnie będą pasować świeże warzywa prosto z ogródka, takie jak pomidory, papryka, sałata i ogórki, które nie wymagają specjalnego przygotowania. Grillowane pieczywo czosnkowe doskonale zrównoważy tę mięsną ucztę.
Niedocenionym sposobem na biesiadowanie przy grillu są uprzednio zamarynowane warzywa. Choć przyzwyczailiśmy się, że chrupiemy je jako dodatek do mięs, to one same w sobie potrafią być głównym punktem grillowego menu. Marynowanie warzyw właściwie nie różni się od marynowania samego mięsa. Bazą będzie więc ocet / wino / sok z cytryny z powodzeniem zastępowany musztardą. Nie obejdzie się bez oliwy, a także garści ulubionych przypraw. Okres letni sprzyja świeżym zbiorom, więc podkręcenie aromatu warzyw będzie niezwykle proste.
Do grillowania i marynowania świetnie nadają się grzyby, pomidorki, kalafior, papryka czy kukurydza, które podczas procesu pieczenia uwalniają zapachy pobudzające ślinianki do intensywnej pracy. Marynowane warzywa z grilla swoją charakterystyczną chrupiącą skórkę i dymny smak zawdzięczają właściwie dobranej kompozycji przypraw oraz długości procesu marynowania. To, co różni warzywa od mięsa, to właśnie czas przegryzania się marynaty, który koniecznie ogranicz do godziny. Wtedy też produkty nie stracą swoich walorów smakowych, będą półtwarde w środku i nie rozpadną się podczas grillowania. Do marynowania mniej wyrazistych warzyw użyj musztardy rosyjskiej Kamis, która wydobędzie i podkreśli bukiet aromatów ziemi.
Ilu amatorów karkówki i warzyw z grilla, tyle przepisów na jedyne w swoim rodzaju marynaty. Pamiętaj, że liczy się Twoja inwencja kulinarna i produkty, którymi możesz zaskoczyć swoich gości. Zatem marynuj i ciesz się wyśmienitą ucztą w ogrodzie!
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >