Sos musztardowo-miodowy i inne sposoby na podkreślenie smaku sałatek
Pyszne sałatki możemy przygotowywać przez cały rok. Warto jednak korzystać z sezonowych warzyw i owoców, które są kolorowe, soczyste i pełne smaku. Dzięki dostępności świeżych produktów, łatwo puścić wodze fantazji i poza tradycyjnymi smakami urozmaicać sobie stół daniami z lekkim twistem. Jak podkreślić smak sałatki? Sekretem najczęściej jest sos.
Sosy do sałatki, które warto wypróbować
Sos musztardowo-miodowy
To jeden z najpopularniejszych sosów, nadających potrawom charakterystyczny smak. Ponieważ ma wyczuwalną słodką nutę, do jego przygotowania idealnie sprawdzi się musztarda delikatesowa Kamis. Jest łagodna i wyróżnia się słodkawo-kremowym posmakiem. Jej jednolita, kremowa konsystencja pozwoli nadać dressingowi gładką formę. Do przygotowania najprostszego sosu musztardowo-miodowego potrzebne będą następujące składniki:
• 1 łyżka musztardy delikatesowej Kamis,
• 1 łyżka miodu,
• 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego,
• 3 łyżki oliwy,
• sól i pieprz.
By wyszedł idealny, najpierw należy wymieszać musztardę z miodem, dodać do niej sól i pieprz, a następnie, energicznie mieszając, powoli dolewać rozcieńczony z octem sok z cytryny. Oliwę dodaje się na końcu – po kropelce. Sos musztardowy do sałatki doskonale komponuje się z kurczakiem, tofu, a nawet z ciecierzycą. Wystarczy jeden z tych składników połączyć z miksem sałat, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego sosu jest także sałatka z buraków i koziego sera. Podając takie danie ze świeżą bagietką, zachwycisz podniebienie niejednego gościa.
Sos winegret
To najsłynniejszy sos kuchni francuskiej, składający się z kilku prostych składników. Ma on szerokie zastosowanie kulinarne i jednocześnie stanowi bazę do wielu wariacji. Winegret stosuje się zarówno jako dressing do polania liści zielonej sałaty, jak i do owoców morza czy warzyw serwowanych na zimno. Do przygotowania winegretu potrzebne są dwa podstawowe składniki – oliwa i ocet.
Przepis na winegret:
• 3 łyżki oliwy,
• 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny),
• pieprz i sól.
Sól dodaj do octu lub soku z cytryny i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj oliwę i ubijaj aż do zgęstnienia emulsji. Sos możesz doprawić 1 łyżeczką musztardy. Ciekawego aromatu nada mu musztarda sarepska – umiarkowanie ostra, o tradycyjnym smaku. Dodatek stanowić mogą również świeże zioła, takie jak estragon, cząber czy pietruszka. Do sałatek mięsnych warto przygotować winegret z dodatkiem musztardy rosyjskiej, która nada mu odpowiedniej pikanterii. Smak wyjątkowo ostrych ziaren gorczycy stanowić będzie idealne uzupełnienie sałatki z bobem i boczkiem.
Pikantny sos
Pikantny sos do sałatki można przygotować na bazie chrzanu lub wasabi, choć sprawdzą się tu również papryczki chili. To ostry sos majonezowo-jogurtowy, który przypadnie do gustu fanom pikanterii. Nada się nie tylko mięs. Sos chrzanowy podkreśla smak ostrych warzyw, takich jak rzodkiewka czy cebula, dlatego stanowi doskonałe wykończenie sałatki z tymi składnikami. Ciekawą wariacją jest sos musztardowo-chrzanowy, którego wyrazisty smak podkreśla musztarda – ze względu na zawartą w niej wyjątkową nutę smakową i kremową konsystencję wyśmienicie sprawdzi się musztarda chrzanowa z nutą ziołowo-korzenną.
Składniki na pikantny sos:
• jogurt naturalny,
• majonez,
• chrzan,
• sól i pieprz,
• sok z cytryny,
• opcjonalnie cukier lub miód.
Zaskocz swoich gości
Lato daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości, dlatego warto korzystać z produktów, które są w tym czasie dostępne. Jednym z przykładów jest sałatka z nowalijek – zdrowa i lekka, z zielonych szparagów (bądź fasolki szparagowej) i botwinki, która znakomicie sprawdzi się w upalne dni. Jej wykończeniem jest winegret na bazie wody, z dodatkiem musztardy sarepskiej – musztarda ta jest umiarkowanie ostra, o gęstej konsystencji, dlatego nada sałatce wyjątkowego aromatu.
Innym ciekawym daniem jest sałatka szpinakowa z owocami i wędzonym tofu, którą podkreśli delikatny dressing na bazie oliwy z dodatkiem soku z cytryny. To świetny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych, takich jak arbuz, truskawki, pomarańcze czy ananas.
Eksplozję letnich smaków zagwarantuje również sałatka z cykorią i grejpfrutem, z dodatkiem sosu na bazie oliwy, miodu, octu winnego z białego wina oraz musztardy i granulowanego czosnku. Nutę orzeźwienia zapewnią liście świeżej mięty. Jogurtowy, lekki sos z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego to natomiast nieodzowna część sałatki cezar z wołowiną. W letniej kuchni warto wykorzystać również sos ziołowy – delikatny, na bazie jogurtu, np. z dodatkiem bazylii lub koperku, sprawdzi się świetnie jako dodatek do warzyw z grilla.
Jeżeli szukasz nowych, inspirujących przepisów na lekkie dania, mnóstwo letnich kulinarnych inspiracji znajdziesz w artykule Idealna sałatka na grilla.
Znasz już przepis na sos miodowo-musztardowy oraz inne dressingi do sałatek. Ta wiedza pozwoli Ci dowolnie zmieniać smak potraw i nadawać im za każdym razem odmienny charakter – pikantny, ziołowy lub klasyczny. Eksperymentuj ze smakami i składnikami, a odkryjesz nowe możliwości tradycyjnych produktów.
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >