05 sierpnia 2020 | Kamis
Popularny na polskich stołach, niskokaloryczny, delikatny w smaku. O czym mowa? Oczywiście o ogórku! Jako warzywo składające się w 95% z wody jest wprost idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Nie tylko doskonale orzeźwia, ale także dostarcza wiele cennych dla organizmu substancji. Dlatego warto go spożywać pod różnymi postaciami. Ogórek wyśmienicie łączy się z różnymi rodzajami musztard – zyskuje wtedy niezwykle wyrazisty smak. Poznaj nasze przepisy na to połączenie!
Sezon na ogórki w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i przygotować z nich pyszne przetwory na zimę. Ważne, aby ogórki były dobrej jakości i kupione od sprawdzonego dostawcy albo zebrane we własnym ogródku. Na przetwory najlepiej sprawdzą się polskie odmiany ogórków gruntowych o nazwie Odys, Polan i Izyd – owoce są cylindryczne, zielone z jaśniejszymi smugami i nadają się zarówno do konserwowania, jak i do kwaszenia. Jednym z ciekawszych sposobów na ich przygotowanie jest zamarynowanie w zalewie musztardowej. Można znaleźć je na rynku pod nazwą „ogórki kozackie”. Jednak nie jest to tani produkt, dlatego jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz zrobić furorę na rodzinnym spotkaniu czy w gronie przyjaciół, to spróbuj swoich sił w przygotowaniu ogórków w zalewie musztardowej. Smak może zmieniać się zależnie od rodzaju zastosowanej musztardy, dlatego proponujemy kilka różnych sposobów na przyrządzenie tej apetycznej przekąski.
Pierwsza propozycja to ogórki w musztardzie z miodem. W tym wydaniu delikatnie ostry posmak musztardy zostaje przełamany słodyczą miodu. Jednym z podstawowych elementów tego przetworu jest zalewa octowa, w której skład wchodzą:
• pięć szklanek wody,
• szklanka octu 10%,
• szklanka cukru
• i trzy płaskie łyżki soli.
Wszystkie wymienione powyżej składniki należy wymieszać i zagotować. Taką uniwersalną zalewę można także użyć do marynowania innych warzyw, a nawet owoców, np. gruszek czy śliwek.
Przepis na ogórki w musztardzie z miodem jest bardzo prosty. Najpierw do każdego z wyparzonych wcześniej słoików należy włożyć przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy, a także dwa listki laurowe i ząbek czosnku. Następnie trzeba ciasno poukładać pokrojone ogórki i zalać gorącą zalewą z dodatkiem pięciu łyżek miodu i pięciu łyżek musztardy. Tu najlepiej sprawdzi się łagodna musztarda delikatesowa Kamis o delikatnie słodkim smaku, który doskonale współgra z miodem. Na koniec należy zakręcić słoiki i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Fanom pikantnych smaków polecamy spróbować ogórków w kilku wariantach: z musztardą sarepską, musztardą chrzanową oraz w połączeniu chili i musztardy rosyjskiej. Ogórki w musztardzie sarepskiej najlepiej będą smakować z musztardą sarepską Kamis o tradycyjnym, umiarkowanie ostrym smaku i gęstej konsystencji. Natomiast do przyrządzania ogórków z musztardą chrzanową perfekcyjnie sprawdzi się musztarda chrzanowa Kamis, która została wzbogacona mieszanką ziołowo-korzenną, wydobywającą z niej prawdziwie wyrazisty aromat. Osoby, które uwielbiają bardzo ostre smaki, koniecznie muszą spróbować przepisu na pikle z musztardą rosyjską Kamis i chili – dzięki dodatkowi czarnej gorczycy potrawa z pewnością zyska intensywny, pikantny posmak. Takie zestawienie gwarantuje natychmiastowe rozgrzanie, dlatego danie jest idealne na mroźne wieczory. Najlepiej wykorzystać znany przepis na pikantne ogórki z chili i dodać do niego 3-5 łyżek musztardy rosyjskiej, w zależności od upodobań smakowych.
Zakonserwowane ogórki można nie tylko podjadać prosto ze słoika, ale też podać jako przystawkę czy dodatek do kanapek. Świetnie nadają się zarówno na niedzielny obiad, jak i na przyjęcie czy grilla. Jednym z pomysłów na ich niebanalne zaserwowanie jest przyrządzenie koreczków z pokrojonych w kostkę ogórków, papryki czerwonej i żółtej oraz cebuli.
Innym sposobem na zaskoczenie gości podczas grilla jest podanie im sałatki z zamarynowanym w musztardzie ogórkiem w roli głównej. Do jej wykonania potrzeba:
• 800 g pokrojonych w plasterki ogórków w zalewie musztardowej,
• 500 g cebuli,
• 700 g wcześniej obranych marchewek,
• 600 g papryki czerwonej
• dwóch kalafiorów
• i dużego pęczka koperku.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a resztę składników pokroić, włożyć do miski i zamieszać, a na koniec dodać zalewę z ogórków. Taka sałatka wspaniale nadaje się do hamburgerów czy hot-dogów, a nawet do tradycyjnego niedzielnego obiadu.
Warto podkreślić, że ogórki w zalewie musztardowej sprawdzają się nie tylko w kuchni polskiej czy amerykańskiej, lecz przede wszystkim w kuchni ukraińskiej – uwydatnią smak kuliszu, czyli ugotowanej kaszy z mięsem i warzywami.
Proste i pyszne ogórki w musztardzie to danie, które warto przyrządzić, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Szczególnie zimą można docenić pikantne, aromatyczne, a zarazem rozgrzewające ogórki w musztardzie rosyjskiej z chilli. Jeśli lubisz robić łatwe i naturalne potrawy, a nie masz pomysłu na sezonowe warzywa, to właśnie rozwiązanie dla Ciebie!
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >