06 sierpnia 2020 | Kamis
Tłuste potrawy z grilla, a w szczególności dania mięsne, najlepiej łączyć z niskokalorycznymi dodatkami. Lekka, delikatna i łatwa w przyrządzeniu sałatka na grilla będzie zdrowym dopełnieniem dla bogatego w kalorie posiłku. Poznaj nasze letnie inspiracje na sałatki w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej!
Na spotkaniach przy grillu z rodziną czy przyjaciółmi nie może jej zabraknąć. Jest kolorowa, chrupiąca i co najważniejsze – sprzyja pięknej sylwetce! Mowa oczywiście o sałatce. Można przygotować ją w dwóch wariantach – zależnie od upodobań kulinarnych – mięsnym i bezmięsnym. Poniżej proponujemy różne pomysły na sałatkę na grilla – ekspresowe danie idealnie nadające się na przybycie niezapowiedzianych gości (szczególnie tych, którzy są jaroszami).
Trzema podstawowymi elementami każdej sałatki są baza, wsad i sos. Jeśli dobrze je zestawisz, to otrzymasz znakomicie zbilansowany i smakowity posiłek. Niestandardową podstawą sałatki mogą być ryż brązowy, makaron pszenny, kasza lub ziemniaki. Jeśli zdecydujesz się na bazę z węglowodanami, sałatka może pozostać smaczna jeszcze przez kilka dni. Jeżeli jednak wybierzesz tradycyjną bazę z zieleniny, to takie danie najlepiej zjeść od razu. Pamiętaj, aby do przechowywania sałatki używać plastikowych zamykanych pojemników lub szklanych misek.
Po pierwsze: baza
Jeśli stoisz przed wyborem bazy z zieleniny, dobrze się przygotuj. Wbrew pozorom to nie takie proste, bo sałata ma wiele różnych odmian, a każda inaczej wpływa na smak Twojej potrawy. Oto najważniejsze z nich:
• Sałata lodowa, która zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego, witaminy A, D, E, B9 oraz beta-karoten i kwas foliowy, a ponadto idealnie nadaje się do sałatek z serami;
• Roszponka, czyli sałata, która może być przyrządzana na ciepło i wspaniale komponuje się z innymi rodzajami sałat;
• Rukola charakteryzująca się właściwościami antynowotworowymi i znakomicie łącząca się z makaronami, zapiekankami i pizzą;
• Sałata masłowa, która pomaga oczyścić się z toksyn, a najczęściej jest wykorzystywana do bazy w sałatkach wiosennych;
• Sałata rzymska, czyli źródło wapnia, fosforu i żelaza oraz główny składnik sałatki Cezara;
• Sałata dębolistna – warzywo bakteriobójcze, które wspaniale komponuje się z serami i grzybami;
• Endywia, czyli sałata kędzierzawa, odpowiednia do gotowania i używania w kuchniach południowoeuropejskich;
• Sałata lollo rosso charakteryzująca się czerwonymi przebarwieniami na obrzeżach liści wykorzystuje się gotowych daniach;
• Radicchio, nazywana inaczej cykorią sałatową, którą trzeba używać z umiarem, ponieważ ma gorzki smak.
Po drugie: wsad
Mając dobrą bazę do sałatki, czas pomyśleć o wsadzie, czyli elemencie nadającym potrawie smaku i właściwości odżywczych. Można podzielić je na następujące grupy:
• Mięso – powinno być aromatyczne i zarazem delikatne, np. szynka parmeńska, mortadela, cienkie plastry boczku czy kurczak;
• Owoce – najlepiej sezonowe, aby miały jak najwięcej witamin, np. gruszka, arbuz, truskawki, mango;
• Sery – należy dodawać oszczędnie ze względu na kaloryczność, np. ser brie, feta, parmezan;
• Ryby – z puszki, pieczone lub wędzone, np. łosoś lub tuńczyk;
• Orzechy, pestki, nasiona – ważne składniki, który zapewniają sałatce chrupkość;
• Warzywa w zalewach i kiszone – takie jak groszek, pomidory, papryka, ogórki.
Po trzecie: odpowiednie połączenia smakowe
Pamiętaj, aby łączyć owoce i warzywa oraz inne dodatki na zasadzie przeciwieństw smakowych – mdłe z ostrymi, bardzo słodkie z gorzkimi, a kwaśne z tymi, które są mniej kwaśne. Doskonale sprawdzą się takie połączenia, jak:
• arbuz i ser feta,
• gruszka, orzechy włoskie i ser brie,
• mango i łosoś,
• awokado i grillowany kurczak,
• kaczka i maliny,
• truskawki i pomidory.
Wypróbuj nasze przepisy na sałatkę cezar z wołowiną oraz sałatkę z krewetkami i strączkami – to fantastyczne połączenia smaków!
Po czwarte: dressing
Nawet najlepszy wsad do sałatki i baza podane z nieapetycznym sosem mogą zepsuć potrawę. Smak dania podkreśli odpowiedni dressing, który można przyrządzić samodzielnie. Sos sałatkowy w zależności od pożądanego stopnia ostrości można komponować z chili, wasabi, octem balsamicznym, sosem sojowym czy musztardą. Poszczególne rodzaje musztard nadają się do różnych wsadów sałatkowych, np:
• Musztarda delikatesowa Kamis o łagodnym smaku wspaniale łączy się z sałatkami mięsnymi i serowymi,
• Musztarda chrzanowa Kamis z lekko ostrym posmakiem nadaje się do sałatek z wsadem mięsnym, a także warzywnym,
• Musztarda sarepska Kamis idealnie komponuje się z delikatną szynką parmeńską czy też z warzywami w zalewie, dzięki swojemu umiarkowanie ostremu smakowi,
• Musztarda rosyjska Kamis najpikantniejsza ze wszystkich musztard w tym zestawieniu, najlepiej łączy się z mięsem, wędlinami, a także z serami.
Dressingi można podzielić na lekkie i ciężkie. Lekkie sosy, np. winegret, znakomicie nadają się do sałatek świeżych, natomiast ciężkie (na bazie musztardy, majonezu czy jogurtu naturalnego) dobrze dodać do sałatek, które mają postać w lodówce jeszcze przez kilka dni. Ostatni element, o którym nie można zapomnieć to zioła, np. pietruszka, mięta czy bazylia. Świeże zioła dodadzą dressingowi odpowiedniego aromatu i charakterystycznego posmaku.
Szybka sałatka – doskonałe danie na grilla ze znajomymi
Wiesz już, jak skomponować idealną sałatkę na grilla w krótkim czasie. Nie bój się eksperymentować ze składnikami, próbując wielu połączeń warzyw, serów czy ryb. Dzięki temu odkryjesz nowe, nieznane jeszcze smaki i poszerzysz kulinarne horyzonty – zarówno własne, jak i gości.
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >