02 kwietnia 2016 | Kamis
Śnieg skrzypiący pod nogami, choinka, magiczny nastrój i radosne przygotowania jasno dają znać, że nadchodzą Święta. Jak umilić sobie ten zimowy czas i poczuć ich aromat już dziś? Wystarczy zacząć od pysznych wypieków. Korzenne ciasteczka, murzynek i piernik rozniosą po całym domu swój niepowtarzalny zapach, skutecznie pobudzając apetyt. Mamy ochotę na porcję nowości? A może wolimy coś tradycyjnego? Żaden problem, do wyboru jest mnóstwo słodkości!
Kuchnia pełna aromatów Święta są czasem wielkich kuchennych przygotowań. To właśnie wtedy wszystkie domy wypełniają się masą niezwykłych aromatów, w tym najprzyjemniejszymi z nich, czyli zapachami świątecznych wypieków oraz deserów. Ten charakterystyczny klimat Świąt zawdzięczamy między innymi korzennym przyprawom dodawanym na przykład do piernika. Zmielone goździki, cynamon i imbir to złote trio tego bożonarodzeniowego ciasta. Te aromatyczne przyprawy równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do ciasteczek świątecznych, które można nie tylko schrupać z apetytem, ale też zawiesić na choince jako przyjemną dla oka dekorację. Te pyszne desery aż proszą się, by zabrać je ze sobą do znajomych, by dzielić się z nimi wspaniałym smakiem.
W rolach głównych Do najpopularniejszych polskich ciast należy sernik. Chyba każdy ma swój własny przepis na ten tradycyjny wypiek. Podstawą jest doskonały ser twarogowy i szczypta wanilii. Niektórzy wzbogacają go mnóstwem rodzynek i kandyzowaną skórką pomarańczy, a inni wręcz przeciwnie – preferują wersję bez dodatków. Kolejny bożonarodzeniowy klasyk to makowiec. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i wyglądowi jest wyjątkowo lubianym ciastem. Warto, by na świątecznym stole swoje miejsce znalazł też murzynek, keks czy miodownik. To słodkie desery, które są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty w zimowe popołudnie. Sekret ich idealnego smaku stanowią nie tylko doskonale dobrane przyprawy, ale też rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Te tradycyjne wypieki cieszą się sympatią wielu Polaków.
Regionalne przysmaki Do świątecznych specjałów kuchni regionalnej należy przede wszystkim kutia. To słodkie danie przyrządzane z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Wywodzi się z Kresów Wschodnich, więc najczęściej trafia na podlaskie, lubelskie i podkarpackie stoły. Innym lokalnym, świątecznym deserem są makówki, zwane też czasem makiełkami. Ich główny składnik stanowi mak, wzbogacony domowym makaronem oraz bakaliami. Dawniej, ze względu na wysokie ceny przypraw, takie desery przygotowywano jedynie raz w roku lub na specjalne okazje. Na szczęście już od lat nie trzeba się tym martwić i można z łatwością sięgać po najlepsze składniki, by regionalne potrawy były smaczne jak nigdy dotąd. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by oprócz klasycznych, bożonarodzeniowych słodkości spróbować czegoś zupełnie nowego.
Szczypta nowości Tiramisu w Święta? Czemu nie! Ten niezwykle apetyczny, włoski deser doskonale prezentuje się na stole, a jego smak przekonuje do siebie nawet największych sceptyków. Od miodownika albo keksa różni się zdecydowanym aromatem kawy. Warto sięgnąć po niego, poszukując nowych, świątecznych inspiracji. Kluczem do udanych wypieków jest przecież odnalezienie swoich ulubionych, kulinarnych połączeń. Jeżeli wolimy inny rodzaj słodkości lub mamy dosyć tradycyjnych ciast, popuśćmy wodze fantazji i poznajmy kuchnie odległych państw. Może okazać się, że jeden z ich wyjątkowych przepisów stanie się początkiem nowej, świątecznej tradycji w naszym domu. Będzie słodko i pysznie!