06 sierpnia 2020 | Kamis
Ograniczanie lub całkowita rezygnacja z mięsa staje się coraz popularniejszym trendem. Z uwagi na dynamiczne zmiany zachodzące w świecie, coraz więcej ludzi podejmuje decyzję o modyfikacji dotychczasowego trybu życia. Dieta wegetariańska może być ciekawą alternatywą właśnie w lecie, ze względu na dostępność świeżych sezonowych warzyw i owoców. Jak zastąpić mięso w diecie?
Ktoś, kto przyzwyczajony jest do regularnego spożywania mięsa może się zastanawiać, czym zastąpić mięso w diecie. Dobra wiadomość – jest wiele alternatyw. Należą do nich przede wszystkim strączki, takie jak groch, fasola czy bób. Na te ostatnie sezon przypada właśnie latem, dlatego warto po nie sięgnąć. Jedną z ciekawych propozycji podania bobu jest sałatka z dressingiem na bazie musztardy rosyjskiej Kamis, nadającym jej przyjemnej pikanterii. Sałatkę można posypać startym parmezanem. W przypadku fasolki, poza jej klasycznym wydaniem, czyli polanej masłem lub bułką tartą, warto przygotować ją w bogatszej wersji z pomidorami dodanymi do zasmażki. Tak przyrządzoną fasolkę można podać ze świeżą bagietką lub młodymi ziemniakami – będzie nie tylko smaczna, ale również sycąca. Do strączków zaliczyć należy również ciecierzycę, z której przygotować można pyszny domowy hummus. Tych, którzy lubią pikantne smaki z pewnością zainteresuje Buffalo hummus, z dodatkiem tajnego składnika słynnych nowojorskich Buffalo Wings.
Innym przykładem na to, jak zastąpić mięso są produkty na bazie soi. Zaliczyć do nich należy tofu, tempeh czy gotowe już kotlety. Tofu występuje w dwóch wersjach – naturalnej i wędzonej, dlatego można tu bawić się smakami. Naturalne jest w stanie przyjąć wszystko, dlatego warto je odpowiednio przyprawiać i marynować. Tofu można grillować – w takiej postaci wyśmienicie sprawdzi się w sałatce szpinakowej z owocami. Polać je można delikatnym dressingiem na bazie oliwy lub sosem miodowo-musztardowym, którego podstawą jest łagodna, lekko słodka musztarda delikatesowa Kamis.
Jeśli chcesz ograniczyć mięso w diecie, ale nie odstawiać go całkowicie, doskonałą alternatywą mogą okazać się ryby, które warto podawać ze świeżą sałatą i pomidorkami koktajlowymi, a także plastrami grillowanej cukinii. Smak ryby znakomicie podkręci glazura miodowo-musztardowa na bazie umiarkowanie ostrej musztardy sarepskiej Kamis.
Składniki na glazurę:
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki musztardy sarepskiej Kamis
• 1 łyżeczka oliwy
• posiekany koperek
• sól
Śniadanie
Słodkie czy słone? Jeżeli lubisz słodko zacząć dzień, z pewnością do gustu przypadnie Ci ryż z truskawkami. To pyszne, a przy okazji pożywne, danie nasyci żołądek na parę godzin. Ryż należy ugotować w mleku z dodatkiem masła i odrobioną soli, a na końcu dodać cukier wanilinowy. W wersji dla wegan sprawdzi się mleko roślinne. Zwieńczenie tego kulinarnego dzieła stanowią świeże truskawki, które warto zjadać, bo sezon na nie trwa dość krótko. Oczywiście można je zastąpić innymi owocami, takimi jak maliny, wiśnie, borówki czy śliwki. Jako słony wariant śniadania sprawdzi się sycąca szakszuka z jajkami. W opcji wegańskiej jajka można zastąpić ciecierzycą lub przygotowanymi z niej „plackami”.
Drugie śniadanie
Na drugie śniadanie w sezonie letnim zawsze sprawdzą się wszelkiego rodzaju sałatki. Do miksu sałat dodaj uprażony na patelni słonecznik, pomidorki koktajlowe oraz fetę. Całość wystarczy polać sosem musztardowo miodowym na bazie kremowej musztardy delikatesowej Kamis. Inną opcją są kanapki z twarożkiem i świeżymi warzywami, takimi jak ogórek, rzodkiewka czy pomidor. By były nieco bardziej finezyjne, można posypać je ziołami – świeżymi lub suszonymi.
Obiad
Wege szaszłyki? Czemu nie! Warto je przygotować wykorzystując takie składniki jak cukinia, bakłażan, kolorowe papryki, cebule, a także tofu, zastępujące mięso. Szaszłyki można przyrządzić niemal ze wszystkiego, dlatego w sezonie trzeba korzystać z tego, co dostępne. Alternatywą mogą być mini kebaby z grilla w wersji wegetariańskiej, na bazie mielonego „mięsa” roślinnego, które dostępne jest już w większości marketów. Do kebabów doskonale pasuje wyrazisty smak musztardy chrzanowej Kamis, z dodatkiem mieszanki ziołowo-korzennej. Szaszłyki można podać z ryżem, pieczywem lub młodymi, upieczonymi ziemniakami. Warto też sięgnąć po inne przepisy wykorzystujące warzywa z grilla.
Podwieczorek
Smacznym przykładem wykorzystania warzyw i serów są zapiekanki, jak np. zapiekanka z burakami, papryką, cebulą, pomidorkami i kaszą jaglaną. Lato kojarzy się również z gotowanymi kolbami kukurydzy z dodatkiem masła i soli. Fani zup z pewnością skuszą się na warzywne kremy z pieczonych warzyw, które podawać można z pieczywem, ziarnami, tartym serem lub śmietaną.
Kolacja
Na lekką kolację warto podać pieczone bakłażany, faszerowane pieczarkami i kaszą gryczaną. Smak farszu podkreśli cebula i wyrazista musztarda chrzanowa Kamis. Można je posypać świeżym szczypiorkiem lub parmezanem. Bakłażan sprawdzi się również w wersji grillowanej, nadziewany fetą i posypany ziołami. Smaczną alternatywą będzie spaghetti z pomidorami i klopsami z tofu.
To przykładowe menu doskonale pokazuje, że potrawy bez mięsa nie muszą być nudne – to wyraziste i pełne smaku dania, w których można dowolnie zamieniać składniki. Warto potraktować je jako inspirację do dalszych eksperymentów kulinarnych. Powodzenia!
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >