06 sierpnia 2020 | Kamis
Ryba z grilla – temat trudny, lecz dla prawdziwych amatorów biesiadowania w ogrodzie to wymarzone wyzwanie kulinarne. Odpowiednio doprawiona, zagwarantuje Tobie i Twoim gościom miłe wspomnienia pobytu w nadmorskiej miejscowości. Puść w niepamięć dotychczasowe, nieudane eksperymenty kulinarne z rybą w roli głównej i przeczytaj, jak ją doprawić, by na stałe weszła do Twojego grillowego menu.
Jeśli już decydujesz się na rybę z grilla, koniecznie dowiedz się, jakie gatunki najlepiej się do tego nadają. Najłatwiej dostępne i najpopularniejsze są:
• pstrąg,
• łosoś,
• sandacz,
• halibut,
• makrela
• oraz okoń.
Niezależnie od Twoich preferencji smakowych najistotniejszy będzie wybór ryby, która jest świeża – w żadnym wypadku nie powinna być zmrożona. Nie ominie Cię również dylemat: ryba w kawałku czy w całości? Zdecydowanie najpiękniej prezentuje się w całej okazałości, lecz każda dostępna forma będzie pyszna, jeśli tylko dobrze ją doprawisz. By jednak przejść do dalszego, kluczowego etapu dobrania odpowiednich dodatków do ryby, oczyść mięso z wnętrzności i łusek, a następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Niezwykle ważnym etapem jest odpowiednie doprawienie ryby. Porad o tym, jak umiejętnie okrasić rybę na grilla, jest mnóstwo, lecz w stałym, powtarzającym się repertuarze składników królują:
• zioła,
• sok z cytryny,
• masło czosnkowe
• oraz musztarda.
Najlepszym doradcą będzie samodzielne zmieszanie składników, które lubisz najbardziej. Do najbardziej klasycznej glazury musztardowo-miodowej potrzebujesz łyżeczki miodu, musztardy, dowolnych ziół (takich jak koperek, pietruszka, rozmaryn, estragon, czosnek) oraz kropli oliwy, z której utworzysz jednolitą pastę do natarcia mięsa. By podkręcić nieco walory smakowe neutralnego mięsa z ryby, postaw na musztardę chrzanową Kamis, która z powodzeniem zastąpi wyraziste zioła. Z kolei nieco delikatniejsza wersja będzie doskonała z musztardą sarepską Kamis o tradycyjnym smaku.
Mianem pysznej grillowanej ryby określisz także tę, którą tuż przed wrzuceniem na ruszt natrzesz masłem czosnkowym, do środka włożysz gałązkę koperku, a z zewnątrz skropisz cytryną. Jeśli lubisz egzotyczne smaki i pragniesz poczuć powiew orientu w swojej kuchni, przed grillowaniem zamarynuj rybę w mieszaninie z sosu sojowego, wina ryżowego oraz łyżeczki imbiru.
By Twoja ryba pięknie się prezentowała, a jej smak zachwycił gości, musisz ją grillować w odpowiedni sposób. Są dwie szkoły: pierwsza stawia na grillowanie ryby w całości, druga zaś każde owijać kawałki w folię, by zamknąć smak przypraw i soków w środku. Dotyczy to szczególnie mięsa, które jest w kawałku, charakteryzuje się delikatnością i łatwo się rozpada. Całe ryby z powodzeniem wrzuć bezpośrednio na ruszt lub tackę, bez użycia folii. Możesz także pokroić rybę w kostkę, nabić na wykałaczkę i podać w formie szaszłyków. Z powodzeniem możesz też grillować owoce morza, zwłaszcza krewetki i kalmary.
Jeśli nadal nie wiesz, jak zrobić rybę na grillu, pamiętaj, by kierować się własną intuicją, a także nie bać się zaryzykować. Eksperymenty są wskazane i z pewnością będą miały walor edukacyjny.
Rybie z grilla należy się odpowiednia oprawa. Znakomicie w tej roli spiszą się wszelkiego rodzaju sosy, szczególnie te na bazie przypraw o wyrazistym smaku. W najprostszej wersji tatarskiej wystarczy połączyć majonez z tartymi korniszonami i cebulką, a następnie doprawić solą oraz pieprzem. Równie smaczne będzie połączenie aksamitnego gładkiego kremu z musztardy delikatesowej i odrobiny miodu z solą i pieprzem. Amatorom chrupkości, ostrości i mocnych doznań kulinarnych zaserwuj musztardę rosyjską, która wprowadzi nutę pikanterii w stonowanym rybim repertuarze. Aby nadać grillowanej rybie charakteru, połącz ją z warzywnymi przekąskami. Cukinia z rusztu, pomidorki, papryka, kukurydza czy ogórki w musztardzie podkreślą szlachetność i wyjątkowy smak dania.
Ryba na grillu w towarzystwie pysznych sosów i grillowanych warzyw to gwarancja niepowtarzalnego smaku i zadowolenia gości. Sięgaj nie tylko po sprawdzone dodatki, lecz testuj też nowości, łącz smaki i twórz własne kompozycje. Po prostu żyj ze smakiem!
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >