
Sos XO
Tradycyjny sos XO jest sosem z owoców morza o średniej ostrości, który został opracowany w Hongkongu w latach 80-tych i jest obecnie powszechnie stosowany w regionach na południu Chin oraz w całej Azji.
Ta przepełniona umami przyprawa to cały wachlarz smaków - pikantnego, wędzonego, słodkiego, ostrego i słonawego – które zostały uzyskane dzięki kluczowym składnikom, takim jak suszone krewetki, szynka peklowana, chili, cebula, olej i wiele innych.
Nazwa „XO”, która oznacza „bardzo stary” (tak jak koniak), informuje o jego pierwotnym przeznaczeniu jako smak luksusowy. Jego unikalna, gruboziarnista konsystencja przypomina raczej relish lub chutney, a nie typowy sos.
Pragniemy, aby nasz nowy sos XO używany był do potraw kuchni uliczej, potrawkuchni mieszanej, a nawet wegetariańskich. Sos XO jest gotowy, by stać się uniwersalną przyprawą.