Ulubione smaki jutra – dla Ciebie

Menu
  • Trendy
    • Z sosem i przyprawami
    • Meksykańska kuchnia wegańska
    • Świeżość. Energia. Nawodnienie.
    • Życiodajne ziarna
  • Instagram
Z sosem i przyprawami
Share
  • Share on Facebook
  • Share on Messenger
  • Share on Pinterest
  • Share on Twitter

Z sosem i przyprawami

Hongkoński sos XO ma niesamowity smak umami, którego musisz spróbować. Zachodnioafrykański Suya Spice, najbardziej znany jako popularny dodatek do szaszłyków, wytwarzany jest z imbiru, chilli i prażonych orzeszków ziemnych.

 Indyjski Gunpowder Spice (Milagai Podi) zawiera drobno zmielony, prażony dal, nasiona sezamu, chili i inne przyprawy, aby nadać potrawie doskonały smak końcowy. 

Sos XO

Sos XO

Tradycyjny sos XO jest sosem z owoców morza o średniej ostrości, który został opracowany w Hongkongu w latach 80-tych i jest obecnie powszechnie stosowany w regionach na południu Chin oraz w całej Azji.

 Ta przepełniona umami przyprawa to cały wachlarz smaków - pikantnego, wędzonego, słodkiego, ostrego i słonawego – które zostały uzyskane dzięki kluczowym składnikom, takim jak suszone krewetki, szynka peklowana, chili, cebula, olej i wiele innych.

Nazwa „XO”, która oznacza „bardzo stary” (tak jak koniak), informuje o jego pierwotnym przeznaczeniu jako smak luksusowy. Jego unikalna, gruboziarnista konsystencja przypomina raczej relish lub chutney, a nie typowy sos.

Pragniemy, aby nasz nowy sos XO używany był  do potraw kuchni uliczej, potrawkuchni mieszanej, a nawet wegetariańskich.  Sos XO jest gotowy, by stać się uniwersalną przyprawą.

Obejrzyj film

  • Wegetariański sos XO

    Wegetariański sos XO

    Sos XO jest bogatą w umami przyprawą, którą łączy wszystkie nuty: wytrawne, słodkie, ostre, dymne i słone dzięki głównym składnikom takim jak suszone krewetki i przegrzebki, długodojrzewającą szynkę,...

    Zobacz przepis
  • Bowl z tofu, makaronem i wegetariańskim sosem XO

    Bowl z tofu, makaronem i wegetariańskim sosem XO

    Jeśli chcesz, żeby twój makaron soba zachwycał, dodaj do niego wegetariańskiej wersji sosu XO. Pochodzący z Hongkongu sos nadaje temu sycącemu daniu z delikatnego makaronu, tofu, bok choya i marchewek...

    Zobacz przepis
  • Sos XO w stylu włoskim

    Sos XO w stylu włoskim

    Sos XO o intensywnie słodkich, słonych i wędzonych nutach jest kwintesencją smaku umami. Oryginalnie pochodzi z Hongkongu. Do sosu w stylu włoskim użyjemy składników inspirowanych kuchnią...

    Zobacz przepis
  • STIR – FRY Z WEPRZOWINĄ, BROKUŁEM I SOSEM XO W STYLU WŁOSKIM

    STIR – FRY Z WEPRZOWINĄ, BROKUŁEM I SOSEM XO W STYLU WŁOSKIM

    Azjatycki sos XO nabiera włoskiego charakteru w tej bogatej w umami wersji klasycznego dania kuchni śródziemnomorskiej. Broccolini skropione słodko-słonym włoskim sosem i smażona wołowina z czosnkiem...

    Zobacz przepis
Suya Spice

Suya Spice

W ostatnich latach coraz poularniejsze stają się kluczowe afrykańskie smaki, takie jak arissa, peri peri i berbere, które utorowały drogę dla przyprawy Suya.

Teraz ta pożądana przyprawa znana jako dodatek do ostrych szaszłyków z Afryki Zachodniej pojawia się na całym świecie. 

Przyprawa Suya, zazwyczaj zrobiona z imbiru, ostrego chili w proszku i mielonych prażonych orzeszków ziemnych, wnosi na stoły orzechowy smak i średnią ostrość.  

Obejrzyj film

  • Zachodnioafrykańska mieszanka przypraw Suya

    Zachodnioafrykańska mieszanka przypraw Suya

    Odrobinę wędzona, orzechowa z wyraźną ostrą nutą. Ta własnoręcznie przygotowana mieszanka przypraw jest tym, co nadaje charakteru najpopularniejszemu daniu streetfoodowemu Afryki Zachodniej -...

    Zobacz przepis
  • Grillowane skrzydełka w przyprawach Suya

    Grillowane skrzydełka w przyprawach Suya

    Nadaj skrzydełkom z kurczaka wyjątkowego smaku dzięki przyprawom Suya - mieszance, która swoją sławę zawdzięcza streetfoodowi z Afryki Zachodniej. Imbir, ostre paparyczki chili i prażone mielone...

    Zobacz przepis
  • Zachodnioafrykański sos Suya

    Zachodnioafrykański sos Suya

    Odrobina przyprawy inspirowanej kuchnią zachodnioafrykańską natychmiast podniesie walory smakowe każdego dania. Mieszanka przypraw Suya dodaje temu sosowi nut wędzonych i orzechowych, które przełamane...

    Zobacz przepis
  • Naan z pieczonymi warzywami w przyprawach Suya

    Naan z pieczonymi warzywami w przyprawach Suya

    Chlebek naan jest punktem wyjścia do stworzenia zachodnioafrykańskiej wersji znanego dania z kolorowymi warzywami i mango. Sos Suya łączy te składniki swoim wyjątkowym orzechowo-ostrym smakiem, który...

    Zobacz przepis
Przyprawa Gunpowder Spice (Milagai Podi)

Przyprawa Gunpowder Spice (Milagai Podi)

Jego oficjalna nazwa to Milagai Podi, co przekłada się na chili w proszku. Jednak „Gunpowder Spice” to nazwa najczęściej używana przez południowoindyjskich fanów jedzenia. Jest to sucha przyprawa zrobiona z gładko zmielonej prażonej soczewicy, nasion sezamu, chilli, kminku, kolendry i innych przypraw.

Chociaż nazwa wskazuje, że jest bardzo mocna, poziom jej ostrości może być różny w zależności od ilości użytych chili.  

Ta mieszanka przypraw może być czarna, żółta, czerwona lub zielona, w zależności od tego, który dal i przyprawy zostały wkorzystane do jej stworzenia, zapewniając niesamowitą mieszankę zarówno smaku i koloru na talerzu.

Pierwotnie używano jej do przyprawiania pikantnych ciasteczek ryżowych, dosas, ryżu i makaronu. Teraz odkrywamy jaki naprawdę wszechstronny charakter posiada. Posyp obficie mieszanką każde danie w celu natychmiastowego wzmocnienia smaku. 

*Znane również jako: Molaga Podi, mieszanka przypraw Idli Podi

Obejrzyj film

  • Ostra Przyprawa Gunpowder (Milagai Podi)

    Ostra Przyprawa Gunpowder (Milagai Podi)

    Ta aromatyczna i delikatnie uprażona wersja Milagai Podi zwanej Przyprawą Gunpowder doda prawdziwej ostrości. Idealnie zmielona mieszanka różnorodnych przypraw, ziaren i soczewicy rodem z Indii...

    Zobacz przepis
  • Przyprawa Gunpowder (Milagai Podi)

    Przyprawa Gunpowder (Milagai Podi)

    Oficjalnie zwane Milagai Podi dosłownie oznacza proszek chili. Jednak miłośnicy kuchni Indii Południowych nazywają ją przyprawą "gunpowder". To mieszanka na którą składają się: suszony dal...

    Zobacz przepis
  • Szaszłyki z miecznika i kalafiora w Przyprawie Gunpowder

    Szaszłyki z miecznika i kalafiora w Przyprawie Gunpowder

    Kawałki ryby i warzyw już przed grillowaniem dwukrotnie nabierają smaku przypraw Milagai Podi, potocznie zwanych Przyprawą Gunpowder - raz dzięki marynacie, a drugi raz tuż po oprószeniu. Po...

    Zobacz przepis
  • Trendy w smakach 2018
    • Fuzja smaków w dotyku
    • Smaki Afryki Wschodniej
    • Japońskie przekąski w stylu izakaya
    • Napoje na zdrowie
    • Z gorącym garnkiem hot pot dookoła świata
  • Raporty roczne
Back to top
  • Kontakt/FAQ
  • O nas
  • Facebook
  • Instagram