TRENDY W SMAKACH - PRZEPISY
Zapraszamy do rozsmakowania się w jutrze, odkrywania, doświadczania i dzielenia się przepisami na te przepyszne potrawy opracowane przez nasz zespół szefów kuchni i ekspertów kulinarnych z całego świata.
Na przebudzenie – smaki świata
-
Granola z prażonym sorgo
Słodzona nektarem z agawy, wanilią, z domieszką rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, kardamon i kurkuma, doda energii na cały dzień. Bezglutenowe twarde ziarna sorgo o lekko orzechowym smaku są znane od starożytności. Przez podgrzanie na płycie kuchennej, można prażyć je jak popcorn. Aby przygotować doskonałe śniadanie dodaj migdały, orzechy pekan i rozdrobnione kawałki kokosu. Rozkoszuj się granolą z dodatkiem mleka migdałowego, polej jogurtem i udekoruj świeżymi owocami. Jest to również doskonała przekąska w ciągu dnia.
-
Hash z jagnięciny z cieciorką i sosem Skhug (serwowany na śniadanie)
Wyjdź poza utarte schematy i zacznij dzień od tradycyjnego dania kuchni z Bliskiego Wschodu. Miękką soczewicę, zmielone mięso (jagnięcinę bądź wołowinę) i dynię piżmową przypraw mieszanką kolendry, kminu i kopru i uzyskaj doskonały smak. Dodaj skhug, popularny ostry sos z Bliskiego Wschodu, aby potrawa zyskała niepowtarzalny smak, a Twoi goście prosili o dokładkę. Na wierzchu umieść odrobinę kremowej ricotty z skhug i pokrojonego ogórka.
-
Sos Skhug
Skhug to popularna przyprawa z Bliskiego Wschodu, dodawana do pikantnego sosu. Tradycyjne składniki, takie jak kmin i kardamon połączone z ostrymi papryczkami chili (Thai birds eye chillies), świeżo posiekanymi ziołami, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny tworzą uniwersalny sos do słonych potraw serwowanych na śniadanie i nie tylko. Czy tylko my czujemy podgrzaną atmosferę?
-
Ryżowo-jęczmienne congee z mango i kokosem
Zacznij swój dzień z congee, czyli tradycyjną azjatycką owsianką. Proponujemy jej słodszą wersję z mieszanką czerwonego ryżu, kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnej żurawiny i rozgrzewających przypraw – cynamonu, imbiru, ziela angielskiego i goździków. Gotuj, do uzyskania kremowej konsystencji i jedz z polewą kokosową, kawałkami mango, jogurtem i odrobiną melasy z granatów.
Plancha: Grillowanie na płaskim
-
Marynata z pieprzem z Espelette inspirowana kuchnią baskijską
Pieprz Espelette, rodem z francuskiego kraju Basków, wyróżnia się podwędzanym, słodkim i lekko pikantnym smakiem. Nadaje wyrazisty smak i żywy kolor pikantnej marynacie ze śródziemnomorskich ziół. Użyj jej, aby wydobyć smak grillowanych mięs, burgerów, warzyw, owoców morza i drobiu.
-
Sos Romesco
Smak Hiszpanii zawarty w gładkim i kremowym sosie z pieczonej i wędzonej papryki z migdałami Marcona. Ten uniwersalny sos o niezapomnianym smaku można używać do smarowania burgerów, pieczonego chleba albo jako dip do grillowanego kurczaka, warzyw i owoców morza.
-
Hiszpański sos Mojo Verde
Ten hiszpański jaskrawozielony sos to połączenie kminu, kolendry, pietruszki i chili. Doskonale nadaje się do grillowanego mięsa, kurczaka, owoców morza i warzyw. Można maczać w nim kawałki podpieczonego chleba i rozkoszować się aromatem przypraw.
-
Zapiekana ryba z warzywami grillowanymi (Ratatouille la Plancha)
-
Chleb z ziemniaka z grilla (Plancha)
Eksperymentuj z technikami gotowania zainspirowanymi kuchniami z całego świata – tak jak grillowanie na płycie plancha. Ta gruba, płaska płyta żeliwna jest idealna do pieczenia chleba w domu. Ziemniak, mąka i ser nadają chlebowi miękką konsystencję. Dobrze smakuje z gęstymi sosami takimi jak Mojo Verde, Romesco Sauce czy z masłem.
-
Sos Adobo Negro
Sos meksykański, który łączy pikantny smak sosu adobo i złożoność smaku sosu negro z piwem typu stout i czarnym sezamem.
Żółtka: Słoneczna strona smaku
-
Śródziemnomorska warzywna Shakshuka
Żółtka jajek sadzonych są duszone w pomidorowym i warzywnym sosie, z mieszanką aromatycznych przypraw z Bliskiego Wschodu: wędzonej papryki, kminu, pieprzu, chili, kurkumy i kminku. Weź dużą łyżkę, kawałek chleba (aby zanurzyć go w aromatycznym sosie) i rozkoszuj się tym doskonałym daniem.
-
Bulion Kimchi z prażonym ryżem i jajkiem sadzonym
Zasmakuj trochę słońca dzięki koreańskiemu bulionowi z sadzonym jajkiem. Ognisty świeży sos Sambal wraz z imbirem i czosnkiem doda głębokiego smaku bulionowi; idealna baza dla posiekanej kapusty i chrupiącego smażonego ryżu. Jajko sadzone stanowi dopełnienie całego smaku.
-
Indonezyjska sałatka Gado Gado z marynowanymi w sosie sojowym i imbirze żółtkami jaj i z tostem z krewetkami
Tradycyjna sałatka Gado Gado to wyśmienita mieszanka warzyw z jajkiem na twardo, krakersami krewetkowymi i sosem z orzeszków ziemnych. Nasza wersja sałatki dzięki krótko peklowanym jajkom umami wyniesie smak na nowy poziom. W połączeniu ze świeżą mieszanką warzyw i pikantnym orzechowym dressingiem nadadzą potrawie wyrazistości. Pulchne, żółtobrązowe tosty z krewetkami będą doskonałym uzupełnieniem tej potrawy.
-
Żółtka jajek w sosie sojowym i imbirze
Marynowanie żółtek jest dziecinnie proste. Moczone w sosie sojowym, z dodatkiem czosnku i imbiru są gotowe po około 6 godzinach i można je wykorzystać jako składnik sałatki Gado Gado albo zjeść na toście z krewetkami. Delikatnie nakłuj żółtko widelcem i pozwól mu się rozlać na całej sałatce.
Nowoczesna kuchnia śródziemnomorska
-
Perska zupa Minestrone
Smak wschodniej część Morza Śródziemnego styka się tutaj z ciepłym aromatem Włoch. Pochodzący z Persji, Ash-e reshteh to gęsta, treściwa zupa z fasoli, ziół, z dodatkiem makaronu. Minestrone to pomidorowy rosół przygotowany z włoskiej fasoli, warzyw i makaronu. Ta zupa łączy dwie tak odmienne tradycje i pozwala cieszyć się tym, co w nich najlepsze.
-
Turecki Baharat
Podstawą kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego jest przyprawa Baharat – mieszanka, której skład różni się w zależności od regionu czy nawet tradycji konkretnego domu. Zazwyczaj zawiera czarny pieprz, kardamon, goździki, kmin, gałkę muszkatołową, kolendrę i paprykę. Użyj przyprawy, aby dodać smaku potrawom z drobiem, mięsem, rybą, ryżem oraz zupom.
-
Kruche ciasto (Crostata) z gruszką i berberysem
Słodko-kwaśny, suszony owoc znany w kuchni perskiej zyskuje popularność na całym świecie. Przepis odkrywa zbliżony do żurawiny smak berberysu zawarty w kruchym cieście crostata z gruszkami. Słodki cynamon i kawałki migdałów stanowią doskonałe zwieńczenie deseru. Jest prosty i łatwy w wykonaniu i wręcz wyśmienity.
-
Wschodniośródziemnomorskie Bolognese
To pyszne danie z makaronem jest połączeniem klasycznego włoskiego sosu mięsnego z egzotycznymi przyprawami i smakiem tradycyjnych tureckich pierogów manti. Sos do makaronu Cavatelli, wschodniośródziemnomorski sos Bolognese z dodatkiem jogurtu, ogórków, pomidorów i świeżej mięty.
-
Kurczak z ryżem Bejeweled Barberry
Niezastąpiona, aromatyczna mieszanka przypraw ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, turecka przyprawa Baharat stanowi doskonałe dopełnienie potrawy inspirowanej kuchnią perską. Mieszanka przypraw to połączenie tradycyjnych składników Baharat: czarny pieprz, kardamon, goździki, kmin, gałka muszkatołowa, kolendra i papryka z dodatkiem mięty i cynamonu. To doskonałe danie z kurczaka z ryżem gotowane z dodatkiem kurkumy, jogurtu, przyozdobione mieszanką orzechów i suszonego berberysu jest doceniane na całym świecie.
Słodycz i pieprz
-
Hawajski „Poke” ze smoczym owocem, truskawkami i syropem pieprzowym
Słodki „Poke” to słodko-pikantny deser z syropem z brązowego ryżu i czarnym pieprzem.
-
Owoc chlebowca na ostro podawany w sałatowym tacos
Wegetariańskie tacos? Dzięki przepisowi z owocem chlebowca z puszki to możliwe. Ten duży tropikalny owoc strukturą przypomina mięso, ma słodki i delikatny smak. Doskonale komponuje się z podwędzanym, rozgrzewającym aromatem taco. Grilluj, szatkuj, zawijaj w tortillę z cebulą, kolendrą, kwaśną śmietaną i rozgrzewającym syropem pieprzowym.
-
Syrop daktylowy z pieprzem
Egzotyczny i pikantny – doskonałe połączenie pieprzu i słodkiego smaku daktyli. Jako dodatek do lodów, gorącej owsianki, ciast i innych potraw.