Jedno jest pewne – włączenie do diety chrupiących nasion lotosu, które wyglądem przypominają pączki kwiatów, a w smaku przywodzą na myśl popcorn, oznacza diametralną zmianę w repertuarze typowych przekąsek. Nasiona najlepiej smakują posypane chili, kminem rzymskim i papryką, zmieszane z orzechami, paluszkami i chipsami kokosowymi. Taka mieszanka, którą można wygodnie spożywać zarówno w domu jak i na mieście, to skuteczna odpowiedź na wszelkie zachcianki. Więcej informacji o nasionach lotosu umieściliśmy w części „Wskazówka”.
Z podanej ilości składników powstaje 6 porcji (po 1/2 szklanki).
Wartość odżywcza dla porcji: 265 kcal, 21 g tłuszczu ogółem, 4 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 163 mg sodu, 13 g węglowodanów, 4 g błonnika, 6 g białka