Mieszanka przekąsek z prażonymi nasionami lotosu w stylu kuchni Cajun

Jedno jest pewne – włączenie do diety chrupiących nasion lotosu, które wyglądem przypominają pączki kwiatów, a w smaku przywodzą na myśl popcorn, oznacza diametralną zmianę w repertuarze typowych przekąsek. Nasiona najlepiej smakują posypane chili, kminem rzymskim i papryką, zmieszane z orzechami, paluszkami i chipsami kokosowymi. Taka mieszanka, którą można wygodnie spożywać zarówno w domu jak i na mieście, to skuteczna odpowiedź na wszelkie zachcianki. Więcej informacji o nasionach lotosu umieściliśmy w części „Wskazówka”.

Z podanej ilości składników powstaje 6 porcji (po 1/2 szklanki).

Wartość odżywcza dla porcji: 265 kcal, 21 g tłuszczu ogółem, 4 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 163 mg sodu, 13 g węglowodanów, 4 g błonnika, 6 g białka

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 160°C. Wymieszaj sól z przyprawami w małej misce i odstaw ją na bok. Do dużej miski włóż nasiona lotosu, paluszki, chipsy kokosowe, migdały i pistacje. Pokrop je olejem i wymieszaj całość, tak aby olej pokrył wszystkie składniki. Dodaj wymieszane przyprawy, a następnie jeszcze raz starannie wymieszaj całość, aby upewnić się, że przyprawy zostały dobrze rozprowadzone.

  • Rozłóż mieszankę równomiernie na dużej płytkiej blasze do pieczenia pokrytej folią aluminiową.

  • Piecz przez 15 minut póki w kuchni nie zacznie roznosić się aromatyczny zapach, mieszając składniki co 5 minut. Odłóż w bezpieczne miejsce do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w hermetycznie zamykanym pojemniku przez maksymalnie 1 tydzień.

  • Wskazówki:  Nasiona lotosu, w Indiach znane jako makhana, są jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w azjatyckiej kuchni. Ponieważ okres zbiorów kwiatów lotosu jest krótki, nasiona lotosu najczęściej spotyka się w formie suszonej lub prażonej. Gorzkie zarodki są zazwyczaj usuwane z nasion przed ich suszeniem. Zarówno suszone jak i prażone nasiona lotosu mają ten sam wyjątkowy profil smakowy, przywodzący na myśl zapach ziemi po deszczu i kwitnące kwiaty, a po obróbce cieplnej stanowią bardzo pożywną przekąskę. Nasiona lotosu dostępne są w sklepach z azjatycką żywnością, punktach sprzedających żywność z całego świata oraz u wielu sprzedawców internetowych. Prażone nasiona lotosu są również sprzedawane w postaci gotowych przyprawionych przekąsek.

Oceny i komentarze: 0