00 0
image
Oceń

Wschodniośródziemnomorskie Bolognese

To pyszne danie z makaronem jest połączeniem klasycznego włoskiego sosu mięsnego z egzotycznymi przyprawami i smakiem tradycyjnych tureckich pierogów manti. Sos do makaronu Cavatelli, wschodniośródziemnomorski sos Bolognese z dodatkiem jogurtu, ogórków, pomidorów i świeżej mięty.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Ugotuj makaron, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przelej zimną wodą, a następnie odcedź i odstaw.

  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj mięso, cebulę, przecier pomidorowy, paprykę, miętę i chili. Gotuj przez 7-8 minut, mieszając, aż mięso się zarumieni. Dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.

  • W misce wymieszaj ogórki, pomidory i miętę, dopraw do smaku, a następnie odstaw. Za pomocą trzepaczki wymieszaj jogurt, wodę i czosnek, aż dobrze się połączą, dopraw do smaku.

  • Polej makaron sosem. Polej sosem jogurtowym z ogórkiem i pomidorem.

Porady Gotowanie

Można użyć dowolnego mięsa mielonego lub mieszanki mięs.

Cavatelli to makaron w kształcie miniaturowych bułeczek hot doga. Cavatelli dosłownie oznacza „małe wgłębienia". Możesz zastąpić go makaronem typu penne – rurki.

Oceny i komentarze: 0