To pyszne danie z makaronem jest połączeniem klasycznego włoskiego sosu mięsnego z egzotycznymi przyprawami i smakiem tradycyjnych tureckich pierogów manti. Sos do makaronu Cavatelli, wschodniośródziemnomorski sos Bolognese z dodatkiem jogurtu, ogórków, pomidorów i świeżej mięty.
Ugotuj makaron, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przelej zimną wodą, a następnie odcedź i odstaw.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj mięso, cebulę, przecier pomidorowy, paprykę, miętę i chili. Gotuj przez 7-8 minut, mieszając, aż mięso się zarumieni. Dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
W misce wymieszaj ogórki, pomidory i miętę, dopraw do smaku, a następnie odstaw. Za pomocą trzepaczki wymieszaj jogurt, wodę i czosnek, aż dobrze się połączą, dopraw do smaku.
Polej makaron sosem. Polej sosem jogurtowym z ogórkiem i pomidorem.
Można użyć dowolnego mięsa mielonego lub mieszanki mięs.
Cavatelli to makaron w kształcie miniaturowych bułeczek hot doga. Cavatelli dosłownie oznacza „małe wgłębienia". Możesz zastąpić go makaronem typu penne – rurki.