To propozycja na szybki i sycący obiad lub kolację. Proste składniki i moc przypraw - będzie pysznie w 20 minut! Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"
Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj blanszowane warzywa pokrojone na grube cząstki.
Dodaj śmietankę, gotuj kilka minut, na koniec dodaj serek topiony, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i lubczykiem.
Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Gotowe!
Użycie zbyt małej ilości wody do gotowania makaronu, może spowodować, że makaron nadal będzie twardy. Napełnij wodą wysoki garnek - powinna ona zajmować ok. 2/3 jego wysokości.
Dodaj sól dopiero w momencie, kiedy woda się zagotuje. Przedwczesne dodanie soli może wydłużyć czas doprowadzenia wody do wrzenia, a zbyt późne, spowoduje, że sól nie będzie wchłaniana prawidłowo przez makaron.