00 0
image
Oceń

Świderki z warzywami

To propozycja na szybki i sycący obiad lub kolację. Proste składniki i moc przypraw - będzie pysznie w 20 minut! Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas gotowania
20 min Czas gotowania
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj blanszowane warzywa pokrojone na grube cząstki.

  • Dodaj śmietankę, gotuj kilka minut, na koniec dodaj serek topiony, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i lubczykiem.

  • Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Gotowe!

Porady Gotowanie

Użycie zbyt małej ilości wody do gotowania makaronu, może spowodować, że makaron nadal będzie twardy. Napełnij wodą wysoki garnek - powinna ona zajmować ok. 2/3 jego wysokości.

Dodaj sól dopiero w momencie, kiedy woda się zagotuje. Przedwczesne dodanie soli może wydłużyć czas doprowadzenia wody do wrzenia, a zbyt późne, spowoduje, że sól nie będzie wchłaniana prawidłowo przez makaron.

Oceny i komentarze: 0