00 0
image
Oceń

Pesto z makaronem

Pesto to tradycyjny zielony sos na bazie bazylii, który pochodzi z Genui. Pesto był ulubionym sosem marynarzy, ponoć jego właściwości przeciwdziałały szkorbutowi. Dziś sos pesto służy jako baza do makaronu, dodatek do chleba czy dressing do sałatki. Sprawdź nasz przepis na domowe pesto.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Ugotuj makron w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente.

  • Włóż do miksera umytą i osuszoną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, orzechy piniowe, parmezan i zmiel wszystko na gładką masę.

  • W trakcie blendowania dolej oliwę z oliwek.

  • Dopraw pesto solą i pieprzem.

  • Wymieszaj pesto z ugotowanym makaronem.

  • Przełóż makaron na ogrzane talerze, posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Oceny i komentarze: 0