Rozumiem i zgadzam się z polityką prywatności dotyczącą tej strony and
Klasyczne spaghetti bolognese z tymiankiem i szczyptą słodkiej papryki dla uzyskania intensywnego smaku.
2 łyżki oliwy
1 drobno posiekana cebula
450 g mielonego mięsa wołowego
1 łyżka Papryka słodka w torebce
1 łyżka Tymianek w słoiczku
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 ml wytrawnego czerwonego wina
400 g krojonych pomidorów w puszce
400 g makaronu spaghetti
2 łyżki startego parmezanu
Sól morska
Pieprz czarny mielony w torebce
Podgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i zrumień.
Dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 4-5 minut. Dorzuć paprykę słodką, tymianek, a następnie dodaj przecier pomidorowy. Duś przez kolejną minutę.
Dolej czerwone wino i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos zredukuje się o połowę.
Dorzuć pomidory z puszki. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ugotuj makaron tak, jak lubisz. Wymieszaj z sosem i podawaj gorące danie. Całość posyp tartym serem.