
Przepisy dla gości
Zalecane przepisy
Odkryj więcej pomysłów na gotowanie w domu
Polecane produkty

Cebula granulowana w torebce
Cebula pochodzi ze środkowej i zachodniej Azji, gdzie uprawiana jest od ponad 4 tysięcy lat. W starożytnym Egipcie była obiektem kultu – oddawano jej cześć boską. Nadal jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza substancjom zawierającym siarkę. Dzięki temu posiada także działanie bakteriobójcze.

Chili w torebce
Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, swój smak zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny.

Cząber w torebce
Przyprawą jest wysuszone ziele cząbru ogrodowego, rośliny pochodzącej ze wschodnich obszarów Morza Śródziemnego. Posiada charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Ma działanie dietetyczne, korzystnie wpływa na procesy trawienne.

Czosnek kolorowy w torebce
Czosnek to roślina pochodząca z Azji Środkowej, której zastosowanie kulinarne i lecznicze znane jest od stuleci. Obecnie uprawiany nieomal na całym świecie. Charakterystyczny piekący smak i ostry zapach czosnku spowodowany jest dużą zawartością olejków eterycznych, zawierających substancje o działaniu bakteriobójczym. Te właściwości czosnku znane były w Chinach już 4000 lat temu.

Czosnek staropolski w torebce
Czosnek jest przyprawą stosowaną w kuchni polskiej już od średniowiecza. Ceniony nie tylko ze względu na smak i aromat, ale też właściwości lecznicze.

Czosnek z natką pietruszki
Czosnek i pietruszka bardzo często występują w duecie, a w tej przyprawie zostały dobrane w idealnych proporcjach, pozwalających uzyskać optymalny efekt potrzebny do nadania potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przyprawa może być stosowana do zimnych i gorących sosów, surówek, sałatek warzywnych, potraw z jarzyn, serów i jaj.

Estragon w torebce
Przyprawą są wysuszone liście bylicy estragonu, rośliny uprawianej w klimacie umiarkowanym i śródziemnomorskim. Estragon charakteryzuje się specyficznym słodkawym zapachem i korzenno-ziołowym smakiem. Ma właściwości dietetyczne, regulujące trawienie i pobudzające apetyt.

Koperek w torebce
Przyprawę stanowią suszone liście kopru ogrodowego, rośliny pochodzącej ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i zachodniej Azji. Obecnie uprawia się go prawie na całym świecie. W średniowieczu koper był składnikiem wielu magicznych eliksirów, przypisywano mu m.in. moc ochronną przed czarną magią.

Lubczyk
Lubczyk ma intensywny korzenny, lekko cytrynowy aromat i ostry, nieco palący smak. Polecany jest do przyrządzania zup, sosów, potraw z warzyw i dań zarówno gotowanych, jak i pieczonych czy duszonych. Jego intensywny, korzenny aromat sprawia, e świetnie pasuje do potraw z ryżu i dań z mięsa drobiowego oraz wołowego. Lubczyk doskonale komponuje się z pietruszką, rozmarynem, bazylią, pieprzem i koprem ,tworząc z nimi aromatyczną mieszankę przyprawową niezbędną w każdej kuchni. Znany jest także jako afrodyzjak. I takimi z pewnością jest, bo przecież „najkrótsza droga do serca, wiedzie przez żołądek”.

Majeranek w torebce
Przyprawą jest wysuszone ziele majeranku ogrodowego, zbierane w okresie kwitnienia. Roślina ta pochodzi z Bliskiego Wschodu i uprawiana jest prawie na całym świecie. Ziele majeranku jest typową przyprawą krajów śródziemnomorskich. Przyprawa posiada charakterystyczny aromat oraz lekko palący smak.

Oregano w torebce
Przyprawą są wysuszone liście i kwiatostany rośliny, pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego. Oregano charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem oraz korzennym, lekko gorzkawym smakiem. Posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.

Papryka ostra w torebce
Papryka w proszku jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Ma aromatyczny zapach, a smak - w zależności od gatunku - ostry i palący, lub łagodny i słodki. Papryka jest podstawową przyprawą w kuchni węgierskiej, meksykańskiej, indyjskiej. Wzmacnia odporność organizmu, ma też korzystny wpływ na procesy trawienne.

Papryka słodka w torebce
Papryka - w Hiszpanii znana jako pimentón i zwykle kojarzona z kuchnią węgierską - to klasyk wśród ostrych przypraw o owocowym, słodko-pikantnym smaku. Jest często stosowana w kulinarnym świecie.