Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki k
Chili kruszone w słoiczku
Chili kruszone doda ostrości daniom kuchni meksykańskiej i a
Czarnuszka w torebce
Czarnuszka posiada białe i niebieskie kwiatki, z których wyk
Przyprawa do gyrosa w torebce
Gyros to potrawa charakterystyczna dla kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Do jej przygotowania stosuje się różnego rodzaju mięsa: jagnięcinę, wołowinę, czy też baraninę, które można grillować lub piec w piekarniku. Pokrojone na małe kawałki mięso, wykorzystuje się jako nadzienie do chleba „pita”, podaje z ziemniakami bądź ryżem. Ale gyros to przede wszystkim charakterystyczne przyprawy i zioła. Ich wyjątkowy smak i doskonały aromat odnajdziesz w Przyprawie do gyrosa – starannej kompozycji składników najwyższej jakości.
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Unikatowa mieszanka na bazie suszonych pomidorów. Moc
Bazylia w torebce
Czapki z głów przed bazylią: skromny bohater wśród ziół
Curry w torebce
Curry jest mieszanką przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach. Mieszanka przywędrowała do Europy dopiero w XVIII wieku – w okresie wielkiej rywalizacji Holandii, Anglii i Portugalii o prymat w handlu przyprawami, pochodzącymi z Indii i Dalekiego Wschodu. Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Nazwą curry określa się także potrawy typu ragout z wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb, przyrządzane z dodatkiem mieszanki curry.
Czosnek granulowany w słoiczku
Mielony w całości dla zachowania pełni smaku i aromatu.
Chili w torebce
Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, swój smak zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny.
Przyprawa kuchni włoskiej w torebce
Przyprawa kuchni włoskiej odzwierciedla charakter i smak tradycyjnych potraw włoskich. Kuchnia włoska, mimo że długo cieszyła się popularnością, głównie ze względu na niskie ceny potraw i łatwość ich przyrządzania, zaczyna zdobywać pozycję jednej z najsłynniejszych kuchni świata. Sposób odżywiania mieszkańców, szczególnie południowych Włoch, wyróżniający się dużą ilością świeżych owoców, jarzyn i ryb, a także niskim spożyciem czerwonego mięsa, należy do jednego z najzdrowszych.
Przyprawa kuchni meksykańskiej
W Meksyku, podobnie jak w większości krajów o gorącym klimacie, potrawy są mocno przyprawiane. Dodatek przypraw spełnia tam podwójną rolę: działają one jako konserwanty, pobudzając równocześnie apetyt - słabnący w upały oraz nadają potrawie charakterystyczny smak i aromat.
Kurkuma w torebce
Nazywana jest również szafranem indyjskim. Marco Polo zanotował w czasie swojej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa „barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania”. Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Suszone kłącza Kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak.