JAPOŃSKIE PRZEKĄSKI W STYLU IZAKAYA

Sushi nie jest jedyną potrawą, jaką ma do zaoferowania Japonia. Lokale izakaya, japońskie połączenie pubu i restauracji, podają talerze z przekąskami przypominającymi hiszpańskie tapas. Odważne glazury, pikantne sosy i dodatki z wodorostów to niezapomniana eksplozja smaków.

GLAZURA MISO SAKE YAKITORI

Glazura i jeszcze raz glazura… Pikantny, słodki i aromatyczny sos nadaje grillowanemu kurczakowi i szaszłykom z owoców morza intrygującą, orientalną nutę. Zachwyć gości nową potrawą – odbite z prętów grilla ciemne paski doskonale prezentują się w towarzystwie błyszczącej, skarmelizowanej skorupki.

PRZYPRAWA FURIKAKE – PODSTAWA KUCHNI JAPOŃSKIEJ

W Japonii przyprawą furikake posypuje się dosłownie wszystko – ryż, makaron, warzywa, owoce morza… Grubo mielona mieszanka wodorostów, sezamu, suszonych owoców morza, cukru i soli nadaje potrawie zniewalający smak umami.

ONIGIRI – NADZIEWANE KULKI RYŻOWE

Onigiri, ryżowe przekąski ze smakowitym nadzieniem, podaje się w prawie każdym lokalu izakaya w Japonii. Aby otrzymać słodką i równocześnie pikantną przekąskę, onigiri nadziewamy kurczakiem marynowanym w occie śliwkowo-imbirowym.

 

Zobacz przepis

JAK PRZYGOTOWAĆ KULKI RYŻOWE