Przygotuj glazurę. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Pozostaw 1/3 szklanki w misce, a resztę przelej do małego rondla i dodaj ½ szklanki wody. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj, co chwilę mieszając, przez 20 minut, aż glazura zredukuje się do objętości ok. ½ szklanki.
Przygotuj szaszłyki z klopsami. Rozgrzej grill na dużym ogniu. Do odłożonej wcześniej części glazury dodaj panierkę, posiekaną dymkę oraz biały pieprz i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mięso z indyka i wymieszaj do połączenia składników. Uformuj ok. 30 klopsów o wielkości ok. 2,5 cm. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj po dwa kawałki dymki i jednego klopsa.
Grill spryskaj delikatnie olejem w sprayu. Szaszłyki grilluj przez 10–15 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone. W międzyczasie smaruj je równo glazurą i często obracaj, aby zrumieniły się dobrze z każdej strony. Gotowe szaszłyki można na koniec posypać prażonym sezamem.