Pieprz biały mielony w torebce

Otrzymywany z tej samej rośliny, co pieprz czarny. W odróżnieniu od niego, pieprz biały uzyskuje się jednak z owoców całkowicie dojrzałych. Zebrane jagody poddaje się procesowi fermentacji, a następnie usuwa...

Otrzymywany z tej samej rośliny, co pieprz czarny. W odróżnieniu od niego, pieprz biały uzyskuje się jednak z owoców całkowicie dojrzałych. Zebrane jagody poddaje się procesowi fermentacji, a następnie usuwa zewnętrzną warstwę owocni. Pozostałe części owocu są suszone, aż uzyskają właściwą, szaro-kremową barwę. 

Smak pieprzu białego jest bardziej delikatny i mniej palący niż pieprzu czarnego. Pieprz biały mielony stosowany jest do przyprawiania białych mięs, białych sosów, pasztetów, ryb i serów. Uwydatnia także walory smakowe sałatek, zup, dań z warzyw, podrobów i jaj oraz soków warzywnych, a także wyrobów cukierniczych. Pieprz Biały mielony dodaje się do potrawy pod koniec przyrządzania.

Więcej Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Można używać białego pieprzu podczas gotowania lub przy stole, w szczególności do białych sosów, tłuczonych ziemniaków, potraw z ryb i serem, czyli wszędzie tam, gdzie czarne drobinki pieprzu są niemile widziane.

  • Biały pieprz mielony doda smaku większości pikantnych dań.

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084235051

Powiązane przepisy