00 0
image
Oceń

Smażone kulki ryżowe nadziewane kurczakiem z kremowym sosem śliwkowo-imbirowym i nutą octu

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, wykorzystaj 500 ml wody. Po ugotowaniu spulchnij go widelcem i odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.

  • Przygotuj marynatę. W dużej misce wymieszaj sos śliwkowy, mirin, ocet ume, sos sojowy, imbir oraz japońską przyprawę siedmiu smaków. Do niewielkiej miski przełóż 3 łyżki marynaty i odstaw. Do dużej miski dodaj kurczaka (marynata powinna pokryć całe mięso), przykryj i włóż do lodówki na 30 min.

  • Po tym czasie rozgrzej na patelni olej na dużym ogniu. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i smaż na patelni przez 2 min, ciągle mieszając. Zmniejsz nieco ogień, dodaj odłożoną wcześniej marynatę i smaż, często obracając, przez kolejne 3–5 min, aż mięso nabierze brązowego koloru i będzie dobrze usmażone.

  • Uformuj kulki ryżowe. W każdy jeden liść kapustki pak choi zawiń po jednym kawałku kurczaka. Nabierz w dłoń ok. 1 łyżki (z górką) ciepłego ryżu i zrób w nim sporej wielkości wgłębienie, w którym umieść kurczaka owiniętego w liść pak choi. Przykryj garstką ryżu, rękoma delikatnie uformuj kulkę lub trójkąt, otaczając nadzienie ryżem. Ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz czynności z użyciem pozostałego ryżu i nadzienia. Gotowe kulki przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 min, aż dobrze się schłodzą.

  • W międzyczasie przygotuj kremowy sos z imbirem i octem śliwkowym. W średniej wielkości misce dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przykryj i wstaw do lodówki.

  • Wyjmij kulki ryżowe z zamrażarki. Każdą z kulek namocz w roztrzepanym jajku, obtocz równo w panierce panko i odłóż z powrotem na tackę. Rozgrzej olej do smażenia na głębokim tłuszczu do 180°C. Połowę kulek zanurz w oleju i smaż przez ok. 5 min do uzyskania brązowego koloru. Następnie osusz je na ręczniku papierowym i powtórz czynność z pozostałymi kulkami. Podawaj z kremowym sosem z imbirem i octem śliwkowym.

Porady Gotowanie

Wskazówki:

Ocet ume, nazywany także umeboshi, to japońska przyprawa kulinarna łącząca w sobie słony, kwaśny i słodki smak. Powstaje jako produkt uboczny przy marynowaniu moreli japońskich. Można go znaleźć w sklepach z żywnością organiczną, azjatycką lub w Internecie.

Podczas lepienia kulek ryżowych ustaw z boku miskę z zimną wodą. Jeśli ryż będzie się za bardzo kleił do dłoni, możesz je przepłukać w wodzie, co znacząco ułatwi dalszą pracę. 

Lepienie kulek ryżowych ułatwi także foremka do onigiri. Można ją kupić sklepach orientalnych lub w Internecie.

Wszystkie części dania można przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowany ryż do sushi, gotowe nadzienie z kurczaka oraz kremowy sos z imbirem i octem śliwkowym można zamknąć w oddzielnych szczelnych pojemnikach i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed formowaniem kulek podgrzej ryż i przygotuj liście pak choi. Resztę kroków wykonaj zgodnie z przepisem. 

 

Oceny i komentarze: 0