Wskazówki:
Ocet ume, nazywany także umeboshi, to japońska przyprawa kulinarna łącząca w sobie słony, kwaśny i słodki smak. Powstaje jako produkt uboczny przy marynowaniu moreli japońskich. Można go znaleźć w sklepach z żywnością organiczną, azjatycką lub w Internecie.
Podczas lepienia kulek ryżowych ustaw z boku miskę z zimną wodą. Jeśli ryż będzie się za bardzo kleił do dłoni, możesz je przepłukać w wodzie, co znacząco ułatwi dalszą pracę.
Lepienie kulek ryżowych ułatwi także foremka do onigiri. Można ją kupić sklepach orientalnych lub w Internecie.
Wszystkie części dania można przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowany ryż do sushi, gotowe nadzienie z kurczaka oraz kremowy sos z imbirem i octem śliwkowym można zamknąć w oddzielnych szczelnych pojemnikach i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed formowaniem kulek podgrzej ryż i przygotuj liście pak choi. Resztę kroków wykonaj zgodnie z przepisem.