00 0
image
Oceń

Krewetki Miso i kurczak Yakitori z papryką shishito

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • Przygotuj glazurę do krewetek. W małym rondlu wymieszaj wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 25–30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż glazura zredukuje się o połowę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.

  • Rozgrzej grill na średnim ogniu. Nadziej krewetki i papryczki shishito na bambusowe patyczki do szaszłyków. Grilluj po 2–3 minuty z każdej strony, w międzyczasie równo smarując szaszłyki glazurą, aż krewetki nabiorą różowego koloru, a skórka papryki się pomarszczy. Gotowe szaszłyki posmaruj jeszcze raz ewentualnymi pozostałościami glazury.

Porady Gotowanie

Wskazówki: 

Biała pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi z ryżem i solą. Jest fundamentem kuchni japońskiej, wzbogaca smak wielu tamtejszych potraw. Można ją dostać w większych supermarketach oraz sklepach z żywnością azjatycką.

Papryczka shishito to azjatycka odmiana słodkiej papryki. Jej niewielkie owoce nie są zbyt mięsiste ani ostre. Znajdziesz je w sklepach z żywnością azjatycką.

Bambusowe patyczki do szaszłyków namaczaj przynajmniej przez 30 minut w wodzie. Dzięki temu nie spalą się na grillu. 

 

Oceny i komentarze: 0