00 0
image
Oceń

Japońska przyprawa furikake domowej roboty z krewetkami

Składniki
Porcja dla: 72 (po ¼ łyżeczki)
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Wszystkie składniki wymieszaj dobrze w niewielkiej misce.

  • Przechowuj przez maksymalnie 1 miesiąc w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym i chłodnym miejscu.

Porady Gotowanie

Wskazówki: 

Nori to arkusze suszonych wodorostów wykorzystywane do zawijania sushi lub jako posypka do zup czy makaronów. 

Suszone krewetki w proszku to zmielone suszone mięso z krewetek. Nadaje słonego smaku i rybnego aromatu wielu potrawom kuchni azjatyckiej.

Nori oraz suszone krewetki znajdziesz w dużych supermarketach w działach kuchni świata, w sklepach orientalnych lub w Internecie.

Zastosowanie: posyp domowym krewetkowym furikake sałatki, ryż, makaron, jajka lub zupy. Posypki możesz użyć także z rybami, warzywami, daniami stir-fry czy różnymi przekąskami. 

 

Oceny i komentarze: 0