Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Karmelizowana cebulka

Karmelizowana cebulka to idealny dodatek do dań mięsnych. Możesz ją śmiało podawać do pieczeni wołowej lub bitek. To też doskonała alternatywa skwarek podawanych do pierogów. Sam proces przygotowania jest nieco trudniejszy niż podpieczenie cebuli na patelni, jednak efekt końcowy jest tego wart.

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • Cebulę obierz ze skórki i pokrój w piórka.

  • Na patelni lub w dużym głębokim rondlu rozgrzej oliwę i dodaj cebulę.

  • Smaż cebulę przez ok 20-30 minut stale mieszając, a następnie posyp ją lekko pieprzem. Przez kolejny kwadrans smaż cebulkę aż zmieni kolor.

  • Dodaj octy, zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez ok 7 minut, aż nadmiar płynu odparuje.

  • Dodaj octy, zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez ok 7 minut, aż nadmiar płynu odparuje.

  • Cebulkę odstaw do wystygnięcia i przełóż do słoika.

Porady Gotowanie

Tak przygotowaną cebulkę możesz przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Cebulka nadaje się też jako baza do mięsnych sosów.

Oceny i komentarze: 0