00 0
image
Oceń

Kimchi w wersji Kamis

W kuchni warto eksperymentować, dlatego w tym roku zamiast ogórków kiszonych przygotuj kiszoną kapustę w stylu koreańskim. Kimchi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej, które podawane jest głównie jako przystawka lub dodatek do dania głównego. W Korei przygotowane jest na 300 sposobów. Wypróbuj przepis na Kimchi w wersji Kamis.

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.15 min Czas przygotowania
1 godz.15 min Czas przygotowania
  • Zagotuj 2 litry wody i dodaj sól.

  • Przekrój kapustę wzdłuż na cztery części, a następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejszą kostkę. Tak przygotowaną kapustę przełóż do dużej miski i zalej wodą z solą.

  • Dociśnij warzywo talerzykiem obciążonym słoikiem i odstaw na minimum 1 godzinę.

  • Obrany czosnek, olej i papryki zmiel na pastę w blenderze. Dodaj do mieszanki pozostałą wodę.

  • Posiekaj dymki na mniejsze kawałki.

  • Ułóż na spodzie słoików liście laurowe, a na nich odcedzoną kapustę i dymkę. Całość zalej płynem.

  • Powtarzaj tą czynność do wyczerpania produktów, pamiętając o ugniataniu kapusty.

  • Odstaw słoiki na 4-6 tygodni.

Oceny i komentarze: 0