Jeśli nie przepadasz za bardzo słonym smakiem ogórków kwaszonych, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ogórki małosolne z dodatkiem miodu. Tak przygotowane ogórki, możesz wykorzystać jako surówka do obiadu lub dodatek do kanapek.
Ogórki umyj i odstaw na bok.
Korzeń chrzanu i czosnek obierz, a następnie pokrój w słupki.
Zagotuj w garnku wodę z solą oraz miodem.
Przełóż ogórki do słoików, dodaj chrzan, czosnek, przyprawy i zalej je przygotowaną zalewą.
Zakręć szczelnie słoiczki i pasteryzuj.
Odstaw słoiki w ciepłe i ciemne miejsce na minimum 5 dni.
Jeśli wolisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać do słoiczka posiekaną papryczkę chili.
Możesz też przetestować gotową mieszankę przypraw do ogórków kwaszonych i małosolnych Kamis. W tym wypadku pomiń punkt, w którym dodajesz suszone przyprawy.