Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Grillowane papryki w zalewie

Warzywa w zalewie z octu to doskonała alternatywa dla świeżych jarzyn, których tak bardzo brakuje w chłodne, zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych letnich przetworów jest grillowana papryka konserwowa. Przepis na nią znajdziesz poniżej. Grillowanie papryki nadaje jej lekko wędzony aromat, a zalewa na bazie octu winnego z białego wina i oliwy pozwala zachować jej chrupkość. Korzennej nuty nadadzą przetworom liście laurowe, ziele angielskie i gorczyca biała. Papryka konserwowa (przepis wymaga rozpalenia grilla) świetnie komponuje się z hummusem, salsą, pastą z tuńczyka czy pieczonym mięsem.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Papryki oczyścić i posmarować oliwą. Następnie ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i grillować 2 -3 minuty. Zdjąć z grilla i ułożyć w słoikach.

  • Zagotować ocet z wodą, cukrem, solą i przyprawami.

  • Gorącą zalewą zalać papryki i szczelnie zakręcić słoiki.

  • Pasteryzować około 10 minut.

Oceny i komentarze: 0