Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pikantne ogórki z chili

Wszyscy znamy konserwowe ogórki. A gdyby je trochę odmienić? Dla miłośników pikantnych smaków proponujemy ogórki z dodatkiem chili. Będą wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek lub koreczków. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.30 min Czas przygotowania
1 godz.30 min Czas przygotowania
  • Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach.

  • Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet.

  • Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130°C.

  • Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porady Gotowanie

Aby ogórki się udały wykorzystuj tylko czyste słoiki, wyparzone i bez żadnych odprysków. Zwróć też uwagę na zakrętki – ważne, aby nie miały śladów rdzy.

Oceny i komentarze: 0