Wszyscy znamy konserwowe ogórki. A gdyby je trochę odmienić? Dla miłośników pikantnych smaków proponujemy ogórki z dodatkiem chili. Będą wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek lub koreczków. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach.
Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet.
Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130°C.
Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Aby ogórki się udały wykorzystuj tylko czyste słoiki, wyparzone i bez żadnych odprysków. Zwróć też uwagę na zakrętki – ważne, aby nie miały śladów rdzy.