00 0
image
Oceń

Dynia w occie z kardamonem

Dynia w occie z kardamonem i goździkami to jeden z najpyszniejszych przetworów marynowanych w occie winnym z białego wina. Aromatyczne przyprawy nadają dyni lekko korzennego posmaku, dlatego jest ona popularnym dodatkiem do mięs, serwowanych na stole w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Dynia w occie pasuje zarówno do soczystych pieczeni, jak i słodkich deserów.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Oczyszczoną dynię pokroić w grubą kostkę o boku około 2-3 cm.

  • Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami.

  • Do gotującego syropu włożyć dynię i gotować około 3 minut. Wyjąć, włożyć do słoików.

  • Syrop gotować jeszcze kilka minut a następnie gorącym zalać dynię.

  • Zakręcić słoiki i pasteryzować je około 10 minut.

Oceny i komentarze: 0