Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
[x]

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Nie pytaj więcej

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

00 0
image
Oceń

Kiszone pomidory

Ogórki i kapusta to nie jedyne warzywa, które warto ukisić. Coraz częściej Polacy sięgają po kiszone pomidory, które idealnie zachowują smaki lata oraz, co ucieszy Panie, są niskokaloryczne. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na kiszone pomidory.

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas przygotowania
  • Zagotuj wodę z solą, przyprawami i cukrem. Pozostaw zalewę do przestygnięcia.

  • Cebulę podziel na ćwiartki, ząbki czosnku obierz ze skórki i przekrój na pół.

  • Do pustych słoików włóż umyte pomidory (w całości), dodaj koper, pocięte warzywa i zalej wszystko letnią zalewą. Zakręć szczelnie słoik.

  • Odstaw słoik w ciepłe i ciemne miejsce na ok 2 tygodnie.

Porady Gotowanie

Do kiszonych pomidorów użyj warzyw o średniej wielkości, takie której nadają się na jeden kęs.

Najlepszy smak pomidorów uzyskasz po około 6-8 tygodniach.

Do fermentacji używaj wody butelkowej zaufanego producenta lub ze źródła wody oligoceńskiej. Woda z kranu może zawierać sporo chloru, który uniemożliwia rozwój bakterii i może zakłócić proces kiszenia.

Oceny i komentarze: 0

[x]

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Nie pytaj więcej

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu