Kapusta to królowa kiszonek. Można ją robić na wiele sposobów, poprzez dodawanie ulubionych przypraw. Warto ukisić kapustę samemu i poeksperymentować ze smakiem. To idealne warzywo dla osób dbających o linię oraz tych, którzy chcą się uodpornić w sezonie zachorowań, bowiem kapusta zawiera sporo błonnika oraz korzystne dla organizmu probiotyki.
Kapustę pokrój na ćwiartki, a następnie każdą część pokrój na małe paseczki.
Kilkucentymetrową warstwę kapusty ułóż na dnie naczynia i mocno dociśnij do dna.
Posyp pierwszą warstwę solą, dodaj liść laurowy i ziarenko ziela angielskiego.
Czynność należy powtórzyć do momentu, aż przykryjesz naczynie, pozostawiając 4-5 cm wolnego miejsca do brzegu naczynia. Kapusta będzie "pracować".
Wszystko przykryj talerzykiem, i połóż na nim coś ciężkiego, by jeszcze bardziej docisnąć kapustę i zabezpieczyć przed dostaniem się do środka powietrza. Otwór naczynia zabezpiecz gazą lub ściereczką.
Odstaw naczynie w ciepłe i ciemne miejsce na ok 1 tydzień.
Proporcja soli do kapusty powinna wynosić ok. 20 g na 1 kg kapusty.
Jeśli wolisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać do kapusty posiekaną papryczkę chili.