[x]

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy na aromatyczne i pełne smaku dania!

Nie pytaj więcej

Szukasz grillowych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

00 0
image
Oceń

Dżem z dyni o smaku pomarańczowym - przepis

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw, które w Polsce wykorzystywane jest głownie jako dodatek do sałatek lub jako główny składni zupy krem. Dynia ma delikatny i kremowy smak, który sprawdzi się również w słodkich przepisach m. in. jako główna baza do dżemu. Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj idealny dodatek do kanapek.

Składniki
Sposób przygotowania
50 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
50 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Zetrzyj obraną dynię na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.

  • Zasyp dynię cukrem i pozostaw na noc (ok 12 godzin), by dynia puściała soki.

  • Przełóż wszystko do dużego garnka i smaż, aż objętość zmniejszy się o połowę i odparuje zbędna woda.

  • Pod sam koniec smażenia dodaj kwasek cytrynowy, ekstrakt, galaretki i cynamon. Wszystko dokładnie zamieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.

  • Gorący dżem przelej do słoiczków i pasteryzuj przez ok 10 minut.

Oceny i komentarze: 0

[x]

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy na aromatyczne i pełne smaku dania!

Nie pytaj więcej

Szukasz grillowych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu