00 0
image
Oceń

Konfitura z dyni

Konfitura z dyni niczym nie ustępuje tradycyjnym dżemom i konfiturom robionym z owoców. Dla podkręcenia smaku proponujemy dodać do dyni świeże pomarańcze, imbir i cynamon. Warto też dodać, że dynia jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczna. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.15 min Czas przygotowania
1 godz.15 min Czas przygotowania
  • Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut.

  • Dodaj cukier, fileciki z pomarańczy, imbir oraz cynamon.

  • Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć.

  • Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i odstaw je do wystudzenia do góry dnem.

  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porady Gotowanie

Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.

Oceny i komentarze: 0