Konfitura z dyni

Konfitura z dyni niczym nie ustępuje tradycyjnym dżemom i konfiturom robionym z owoców. Dla podkręcenia smaku proponujemy dodać do dyni świeże pomarańcze, imbir i cynamon. Warto też dodać, że dynia jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczna. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu około 30 min.

  • Dodaj cukier, fileciki z pomarańczy, sok z pomarańczy, przyprawy gotuj na wolnym ogniu aż konfitura zacznie gęstnieć.

  • Gorąca konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, Zakręć o odstaw do wystudzenia do góry dnem.

Porady Gotowanie

Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.