Pikantna sałatka z ogórków z fenkułem

Fenkuł lub po prostu koper włoski to jarzyna o wielu właściwościach leczniczych i szerokim zastosowaniu kulinarnym. Używany głównie w kuchni śródziemnomorskiej, ale bez problemu możemy go znaleźć również na polskich straganach. Idealny do gotowania, grillowania, duszenia oraz na surowo. Nadaje potrawom ciekawy, anyżowy aromat i smak. Nasza pikantna sałatka z ogórków z fenkułem to świetny dodatek do duszonych mięs oraz ryb; w formie sałatki do obiadu, dodatku do burgera lub kebaba, czy do kanapek. Przygotuj ją według naszego przepisu i korzystaj ze zdrowotnych właściwości fenkułu przez całą zimę!

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Obrane ogórki pokrój w cienki plastry. Dodaj pokrojony w cienkie paski fenkuł, pokrojoną w piórka cebule, startą na grubej tarce marchew. Wymieszaj i ułóż w wyparzonych słoikach.

  • Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem papryczki piri piri, gorczycy i oleju. Na koniec dodaj ocet.

  • Gorącą marynatą zalej sałatkę. Zakręć. Wstaw do piekarnika i pasteryzuj ok. 15 min w temperaturze 130 stopni.

  • Po wyjęciu, odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porady Gotowanie

Idealny dodatek do duszonych mięs: zrazów, żeberek, bitek.

Oceny i komentarze: 1

Dodaj komentarz

Komentarze