Nie masz czasu na długie gotowanie? Ten przepis jest dla Ciebie. Sprawdź, jak przygotować prosty dżem z cukinii. Potrzebujesz jedynie 30 minut, by przygotować pyszny dodatek do kanapek i naleśników.
Cukinie umyj, obierz ze skórki i wydrąż środki, pozostaw zwarty miąższ. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami i przełóż warzywo do garnka.
Umyj dokładnie pomarańczę i cytrynę i sparz cytrusy pod przegotowaną wodą. Zetrzyj z nich skórkę na małych oczkach i dodaj do garnka z cukinią.
Wyfiletowaną pomarańczę dodaj do garnka.
Rozpocznij gotowanie, kiedy cukinia będzie już miękka dodaj cukier, galaretkę owocową, świeżo starty cynamon oraz sok z cytryny. Gotuj tak przez ok 15 - 20 minut, do momentu, aż pozbędziesz się zbędnego płynu i dżem zacznie gęstnieć.
Przelej dżem do słoików i pasteryzuj.
Jeśli nie jesteś pewna czy dżem osiągnął odpowiednią konsystencję, wykonaj test drewnianej łyżki. Jeśli dżem ścieka powoli po łyżce – konfitura gotowa.