Pełen aromatycznych przypraw sos z papryki i pomidorów jest idealny do przygotowania meksykańskich dań takich jak: chili con carne, burritos, quesadillas. Warto go zachować w słoikach na zimę - jest pikantny i rozgrzewający. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Pokrojone w grubą kostkę cebule podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (2cm) i smaż razem około 5 minut.
Dodaj obrane ze skóry pokrojone pomidory, cukier, przyprawy i duś razem około 10 minut. Pod koniec dodaj ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gorący sos włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 130°C.
Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.