00 0
image
Oceń

Sos meksykański

Pełen aromatycznych przypraw sos z papryki i pomidorów jest idealny do przygotowania meksykańskich dań takich jak: chili con carne, burritos, quesadillas. Warto go zachować w słoikach na zimę - jest pikantny i rozgrzewający. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.35 min Czas przygotowania
1 godz.35 min Czas przygotowania
  • Pokrojone w grubą kostkę cebule podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (2cm) i smaż razem około 5 minut.

  • Dodaj obrane ze skóry pokrojone pomidory, cukier, przyprawy i duś razem około 10 minut. Pod koniec dodaj ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Gorący sos włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 130°C.

  • Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Oceny i komentarze: 0