[x]

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Nie pytaj więcej

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

Możesz w każdej chwili się wypisać.

Przepis na cukinię marynowaną

Chociaż cukinia to warzywo letnie, możesz ją jeść przez cały rok! Wystarczy, że odpowiednio wcześnie ją zamarynujesz. Cukinia marynowana to pozycja obowiązkowa jeśli chodzi o przetwory na zimę, bo jedzenie cukinii ma same zalety! Cukinia jest niskokalorycznym i lekkostrawnym warzywem, więc jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto ma mnóstwo witamin i minerałów, a dietetycy zalecają ją w diecie antyrakowej i odkwaszającej. Kiszona cukinia w słoikach z liśćmi wiśni i gałązką kopru oraz gorczycą białą to bomba odżywcza, na której przygotowanie warto poświęcić trochę czasu.

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Młode, cienkie cukinie umyć, osuszyć, pokroić na kawałki grubości 2 cm.

  • Litr wody zagotować z solą, listkami laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą, ostudzić.

  • Słoiki napełnić cukinią, czosnkiem, koprem i liśćmi wiśni.

  • Warzywa zalać ostudzoną zalewą z przyprawami.

  • Słoje dobrze zamknąć.

  • Pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

  • Następnego dnia słoiki wynieść do spiżarni lub piwnicy.

[x]

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Nie pytaj więcej

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

Możesz w każdej chwili się wypisać.