Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Możesz w każdej chwili się wypisać.
Chociaż cukinia to warzywo letnie, możesz ją jeść przez cały rok! Wystarczy, że odpowiednio wcześnie ją zamarynujesz. Cukinia w słoikach powinna znaleźć się na czołowej pozycji w twoim zimowym menu, bo jedzenie cukinii ma same zalety! Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, więc idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto ma mnóstwo witamin i minerałów, a dietetycy zalecają ją w diecie antyrakowej i odkwaszającej. Kiszona cukinia w słoikach z liśćmi wiśni i gałązką kopru oraz gorczycą białą to bomba odżywcza, na której przygotowanie warto poświęcić trochę czasu.
Młode, cienkie cukinie umyć, osuszyć, pokroić na kawałki grubości 2 cm.
Litr wody zagotować z solą, listkami laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą, ostudzić.
Słoiki napełnić cukinią, czosnkiem, koprem i liśćmi wiśni.
Warzywa zalać ostudzoną zalewą z przyprawami.
Słoje dobrze zamknąć.
Pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia słoiki wynieść do spiżarni lub piwnicy.
Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Możesz w każdej chwili się wypisać.
Komentarze