[x]

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Nie pytaj więcej

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

Możesz w każdej chwili się wypisać.

00 0
image
Oceń

Kiszona cukinia w słoikach

Chociaż cukinia to warzywo letnie, możesz ją jeść przez cały rok! Wystarczy, że odpowiednio wcześnie ją zamarynujesz. Cukinia w słoikach powinna znaleźć się na czołowej pozycji w twoim zimowym menu, bo jedzenie cukinii ma same zalety! Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, więc idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto ma mnóstwo witamin i minerałów, a dietetycy zalecają ją w diecie antyrakowej i odkwaszającej. Kiszona cukinia w słoikach z liśćmi wiśni i gałązką kopru oraz gorczycą białą to bomba odżywcza, na której przygotowanie warto poświęcić trochę czasu.

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Młode, cienkie cukinie umyć, osuszyć, pokroić na kawałki grubości 2 cm.

  • Litr wody zagotować z solą, listkami laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą, ostudzić.

  • Słoiki napełnić cukinią, czosnkiem, koprem i liśćmi wiśni.

  • Warzywa zalać ostudzoną zalewą z przyprawami.

  • Słoje dobrze zamknąć.

  • Pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

  • Następnego dnia słoiki wynieść do spiżarni lub piwnicy.

Oceny i komentarze: 0

[x]

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Nie pytaj więcej

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?

Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!

Akceptuję regularmin portalu

Możesz w każdej chwili się wypisać.