Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 200 odmian papryki? Dość zaskakujące, biorąc pod uwagę, że w Polsce najpopularniejsza jest jedynie papryka słodka, za to w czterech kolorach: czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym. Zaopatrz się we wszystkie cztery warianty kolorystyczne i zrób z nich paprykę marynowaną. Słodka papryka marynowana podkreśli smak wielu potraw, a przepis na nią jest dziecinnie prosty! Możesz ją położyć na kanapce, dodać do sałatki, a nawet do leczo. A przede wszystkim możesz ją jeść prosto ze słoika! Smacznego!
Składniki zalewy zagotuj.
Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. W wyparzone słoiki układaj ściśle pokrojoną w paski paprykę, zalej ciepłą zalewą, wsyp po 1 łyżeczce przyprawy, wlej po łyżce oleju i zakręć.
Pasteryzuj od 10 do 20 minut, w zależności od grubości plastrów papryki.
Słoiki wyjmij z wody, ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.