Nie masz pomysłu na pyszną i wartościową surówkę? Wypróbuj nasz przepis na słodko pikantne buraki, które idealnie pasują do każdego rodzaju mięsa oraz sprawdzą się jako dodatek do kanapek.
Buraczki umyj, wrzuć do garnka i gotuj w skórce, aż będą miękkie.
Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Paprykę i papryczki chili oczyść z pestek i pokrój w paseczki.
Cebulę pokrój w piórka.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet, cukier, sól, pieprz i paprykę w proszku. Do gotującej się zalewy dodaj paprykę i cebulę i doprowadź warzywa do miękkości.
Dodaj poszatkowane buraki, dokładnie zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok 5 minut.
Przełóż mieszankę do wyparzonych słoiczków. Zakręć szczelnie słoiczki i pasteryzuj przez ok 10 minut.