Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałatka warzywna

Sałatka z kapusty i kolorowych warzyw jest świetnym dodatkiem do domowych obiadów o każdej porze roku. Zrób ją w słoikach, w pełni sezonu, gdy warzywa są najsmaczniejsze. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.30 min Czas przygotowania
1 godz.30 min Czas przygotowania
  • Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w paski paprykę, startą na tarce marchew, pokrojone w piórka cebule i por.

  • Do warzyw dodaj sól, estragon, musztardę i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw.

  • Ocet zagotuj z olejem, cukrem, liśćmi laurowymi, gorczycą, zielem angielskim. Wystudź, dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.

  • Sałatkę układaj w wyparzonych słoikach. Zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130°C.

  • Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Porady Gotowanie

Do przygotowania przetworów nie używaj aluminiowych naczyń, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Zalecamy używanie noży i tarek wyłącznie ze stali nierdzewnej.

Oceny i komentarze: 0